Yeaaahhhh Dapat Cek Dari Nuffnang Lagi !!! @NuffnangMY

April 13, 2013 at 9:00 am

Kajang-20130410-02689

 

 

Di tahun 2013, inilah baru kali pertama untuk tahun ini saya mendapat cek dari Nuffnang. Korang mesti tahu apa itu Nuffnang. Kalau tak tahu meh saya terangkan sikit. Nuffnang ni adalah tempat di mana para blogger mengunakannya sebagai tempat menjana pendapata sampingan. Saya sendiri telah bertahun-tahun mengunakan Nuffnang sebagai penjana pendapatan sampingan saya sebagai seorang blogger.

Nuffnang akan memberikan kita beberapa iklan di blog dan jika ramai orang melawati blog anda maka makin banyak la duit anda dapat. Jadi dengan cek yang saya dapat ni akan digunakan duit itu dengan sebaiknya. harap banyak lagi la cek yang akan sampai kat rumah nanti. ini semua hasil usaha saya berbelog dan kalau anda minat blog dan ingin tambah pendapatan. Anda boleh la join www.nuffnang.com.my 

Percutian Uzair Othman Ke Seoul, Korea Selatan – Day 3

April 9, 2013 at 11:22 am

DSC_0002

Di hari ketiga adalah hari kemuncak saya di Korea Selatan. Pada hari ketiga ini saya melawat Nami Island yang terkenal menerusi drama winter sonata yang pernah popular suatu ketika dahulu. Pulau yang juga dikenali sebagai pulau cinta ini telah menjadi tumpuan serata dunia. Hampir 10 juta pengunjung telah melawati Pulau ini pada tahun lepas. Tidak hairanlah tempat ini menjadi destinasi wajib bagi pelancong dalam dan luar negara.

Bagi yang tak dapat mengikuti perjalanan ke Seoul pada hari pertama dan kedua, anda boleh baca di link bawah ni :-

Percutian Uzair Othman Ke Seoul, Korea Selatan – Day 1

Percutian Uzair Othman Ke Seoul, Korea Selatan – Day 2

 

 

DSC_0009

Untuk ke Nami Island, anda perlu melalui perjalanan sekitar satu jam dari bandaraya Seoul. Setibanya disini anda mempunyai dua pilihan iaitu sama ada ingin menaiki Feri ataupun mengunakan flying fox untuk ke seberang Pulau Nami. Untun maklumat lanjut jika anda ingin ke sini, anda boleh lawati laman rasmi Nami Island.

Trip kami kali ini , kami mengunakan feri sebagai cara untuk ke seberang. Masa untuk tunggu feri tidak lama kerana feri yang digunakan adalah yang terbaik dan laju. Oleh itu, hanya mengambil masa 10 minit sahaja untuk ke Nami Island dari tanah besar. Apa yang menarik ketika saya menaiki feri ini adalah dengan megahnya bendera Malaysia berkibar di bumi orang. Menjadi kebanggaan bagi rakyat Malaysia jika anda ke sini.

 

DSC_0222

Dari atas feri, anda dapat menikmati Pulau Nami yang terkenal dengan permandangan yang cantik. Disini juga adalah tempat yang diiktiraf dari UNICEF dan UNESCO iaitu dua badan yang memastikan kawasan ini terpelihara alam semula jadi nya. Disebabkan itu Pulau ini kekal cantik dan bersih.

 

DSC_0154

Jika anda masih ingat lorong ini , pasti anda akan teringat dengan drama Winter Sonata. Di sinilah tempat rakaman drama tersebut dan banyak lagi filem-filem korea yang mengadakan pengambaran di sini. Pulau ini tidak terlalu besar kerana ianya 5 Km luas persegi. Jika anda berjalan kaki, anda hanya perlu berjalan kaki sejauh 600 meter untuk lokasi yang menarik disini.

Pastikan anda mengambil peta (versi Inggeris) di atas Feri ataupun di kaunter tiket. Peta itu sangat berguna dan anda dapat menjimatkan banyak masa jika pandai guna peta tersebut. Dalam peta tersebut turut tertulis lokasi kedai makan dan tempat berehat serta lokasi yang cantik untuk mengambil gambar.

 

DSC_0169

Kalau yang biasa tengok drama korea, pasti korang akan suka naik basikal tempat duduk berkembar ini. Di sini ramai couple-couple dari serata dunia menaiki basikal ini bagi menguatkan lagi perasaan cinta terhadap pasangan masing-masing. Selain itu, perjalanan anda juga lebih cepat jika anda menyewa basikal ini. Memang menarik ketika saya pergi disini kerana cuaca masih sejuk dan berjalan pun tidaklah terlalu penat.

 

DSC_0059

inilah salah satu tempat yang saya sempat ambil gambar.  Kalau datang ke sini, memang wajib ambil gambar banyak-banyak untuk kenangan.

 

DSC_0175

ketika saya datang ni adalah waktu perubahan musim iaitu dari winter ke spring. Oleh itu, kalau anda lihat gambar-gambar saya kebanyakkannya bunga-bunga tidak mekar lagi.

DSC_0183

Kalau penat berjalan, berehatlah dulu di food court yang disediakan. Kat sini hanya minuman sahaja yang dijamin boleh minum kalau yang lain tu saya kurang pasti sikit. Anda juga dinasihatkan membawa bekal jika datang kesini.

DSC_0259

Nami Island ini pada asalnya adalah sebuah kampung. Orang korea ni memang suka berperang sejak zaman dahulu sehinggalah sekarang. Antara musuh utama mereka adalah Jepun dan korea utara. Jadi disini banyak peninggalan sejarah perang dan kawasan penduduk kampung terdahulu.

 

DSC_0267

Disini juga selalu dibuat perlbagai perayaan Diantaranya tahun baru dan hari perayaan rakyat koera. Jadi inilah tinggalan perayaan tahun baru 2013 yang lalu.

 

DSC_0303

Kalau datang sini, inilah tempat wajib untuk ambil gambar. Monumen winter sonata ini menjadi tumpuan orang yang ke sini. Ini menunjukkan rakyat meraka sangat menghargai cinta abadi dan setia pada yang satu :)

DSC_0116

Gambar diatas ni ketika saya berehat di salah satu cafe. Disin cafe ini mereka mengutamakan ciri-ciri dari drama winter sonata sebagai perhiasan dalam cafe tersebut.

DSC_0396

Memang cantik bila anda sendiri berada disini.dapat melihat alam semula jadi yang menarik dan pokok-pokok yang lurus menjadikan gambar kenangan anda kekal dalam ingatan.

DSC_0466

Selain pulau nya yang cantik dan bersih. Pulau Nami ini terhasil di tengah-tengah sungai yang mengalir dari bandar Chuncheon. Jadi anda perlu tahu yang Nami Island ini tidak terletak di kawasan laut sebenarnya.

DSC_0209

Bila penat berjalan ditambah pula dalam cuaca yang sejuk. Memang sedap bila minum Hot Chocolate ataupun Cappuccino . Jadi singgah la dulu beli air. Murah je, dalam 5000 won (Rm 15 kat Malaysia) ..hahahaa..kopak duit aku…

DSC_0527

Jadi sebelum meninggalkan Pulau Nami ini, sempat la juga ambil gambar di tugu mereka berdua ni. Inilah pelakon utama dalam drama Winter Sonata tu.

DSC_0619

Setelah selesai melawat Nami Island, kami singgah makan tengah hari di kedai ini .Ia terletak beberapa kilometer sahaja dari perjalanan balik ke Seoul.

DSC_0256

Dekat sini macam biasa la..kene makan kimchi lagi…sampai dah naik muak makan makanan korea ni. Terdapat pelbagai jenis lauk pauk yang terdiri daripada sayur dan ikan.

DSC_0282

Terdapat juga sup tauhu dan ikan goreng sebagai menu gantian ayam dan daging. Kat sini anda jangan risau kerana makanan halal dan ramai pelancong luar makan disini. Setelah makan , kami meneruskan perjalanan pulang ke Seoul dan kali ini kami singgah pula di Namsan Tower (Seoul Tower).

 

DSC_0486

Namsan Tower ini adalah mercu tanda utama di Seoul dan menjadi tempat wajib bagi pelancong jika datang ke sini. Kat atas bukit dan menara ni anda dapat lihat lebih jelas bandaraya seoul. Anda dinasihatkan untuk ke sini jika cuaca betul-betul baik supaya dapat melihat dengan jelas disini.

Untuk maklumat lanjut mengenai Namsan Tower, anda boleh lawati laman rasmi Namsan Tower.

 

DSC_0808

Huraf N besar tu adalah simbol utama Namsan Tower dan disini anda perlu mempunyai kekuatan untuk mendaki bukit walaupun hanya berjalan kaki sejauh 200 meter.

DSC_0783

Di sekitar menara ini terdapa Love Padlock iaitu tempat utama bagi mereka yang bercinta dan membuktikan cinta mereka. Disini mereka anda letakkan mangga kunci yang tertulis kata-kata cinta mereka sebagai tanda kasih sayang pasangan masing-masing.

 

DSC_0720

Boleh lah teropong awek-awek seoul dari atas menara ni.

DSC_0703

Sebagai contoh, ini adalah tanda-tanda cinta yang ditinggalkan oleh pelancong terdahulu

DSC_0701

Memang cantik tempat ini untuk ambil gambar, dan suasana aman serta udara nyaman membuatkan lagi anda suka untuk melancong di  seoul ini.

DSC_0737

Banyak betul kiriman cinta yang ditinggalkan ,,tapi sayang, saya masih belum letakkan tanda cinta saya disini..hahaa

 

DSC_0693

 

Oleh kerana orang korea ni suka benda sweet-sweet.. jadi Teddy Bear Museum ni wajib anda pergi kerana boleh beli teddy bear dengan harga yang murah disini. Selamatlah anak buah saya tak suruh pakciknya belikan teddy bear..hahaa

DSC_0887

Lokasi berikutnya adalah Namdeamun Market. Disini lebih kurang macam petaling street la kalau kat Malaysia. Barang kat sini agak mahal sikit jika anda nak beli souvenir pastikan anda beli di shopping complex doota. Tapi jika dah terdesak sangat, boleh je beli kat sini dan anda perlu pandai untuk tawar. tapi hakikatnya memang susah nak tawar-menawar kat sini.

 

DSC_0903

kemain sesak shopping kat sini, sempat la juga cuci mata tengok awek-awek korea ni..hehe

DSC_0884

Tengok memang cantik kat gambar atas ni ,, rasa macam nak beli semua je. tapi  harga kemain mahal lagi..

DSC_0498

Fridge magnet dia bukan main mahal lagi.. kalau ada yang murah pun yang lembik punya itupun dah cecah Rm 10 satu..

 

DSC_0491

kalau nak borong key chain, beli lah banyak-banyak. satu paket besar tu dalam 10 000 won ataupun Rm 30 duit Malaysia..kalau beli satu-satu memang mahal sangat la..tak banyak pun saya beli kat sini kerana barang nya agak mahal.

 

DSC_0535

Setel bab lawatan dan shopping, kini tibalah untuk makan malam. hari makan malam dan badan pun makin letih. tengoklah pinggan tu, habis ku balun semuanya..hehee

 

DSC_0520

 

Alamak !!! Kimchi lagi !!! layan kan jela..nak buat macam mana..nasib baik ada ikan besar ni..kenyang la juga makan..

saya akan sambut perjalanan hari ke -4 di post yang akan datang :)

Pakej Ke Murah Ke Korea Serendah Rm 979 (Hotel + Flight)

April 8, 2013 at 8:37 pm

11

 

 

Mana yang nak sangat ke Korea tu, mungkin ini salah satu cara paling cepat untuk ke sana. Di samping dapat pakej yang murah dari AirAsiaGo, korang juga dapat menikmati kadar tiket penerbangan yang murah. Selain Seoul, banyak lagi tempat-tempat menarik yang ditawarkan AirAsia. Diantaranya adalah seperti Taiwan, Jepun, Australia dan China. Rugi kalau lepaskan peluang macam ni. Saya sendiri guna pakej ini dan dapat berjimat cermat untuk ke Korea.

Jika korang ambil pakej ni, korang hanya perlu  ambil tour ground ataupun secara Backpackers. Kalau korang berminat nak ambil tour ground. Korang boleh la email saya di uzairblog90@gmail.com ataupun di Facebook UzairOthman.com  . Sebarang pertanyaan, bolehlah korang tanya disana. Untuk tengok pengalaman saya di Korea, boleh la tengok dekat link bawah ni :-

Percutian Uzair Othman Ke Seoul, Korea Selatan – Day 1

 

aa

 

 

Book from 9 Apr – 19 May 2013 | Travel from Now – 30 Nov 2013

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...