Pakej Ke Murah Ke Korea Serendah Rm 979 (Hotel + Flight)

April 8, 2013 at 8:37 pm

11

 

 

Mana yang nak sangat ke Korea tu, mungkin ini salah satu cara paling cepat untuk ke sana. Di samping dapat pakej yang murah dari AirAsiaGo, korang juga dapat menikmati kadar tiket penerbangan yang murah. Selain Seoul, banyak lagi tempat-tempat menarik yang ditawarkan AirAsia. Diantaranya adalah seperti Taiwan, Jepun, Australia dan China. Rugi kalau lepaskan peluang macam ni. Saya sendiri guna pakej ini dan dapat berjimat cermat untuk ke Korea.

Jika korang ambil pakej ni, korang hanya perlu  ambil tour ground ataupun secara Backpackers. Kalau korang berminat nak ambil tour ground. Korang boleh la email saya di uzairblog90@gmail.com ataupun di Facebook UzairOthman.com  . Sebarang pertanyaan, bolehlah korang tanya disana. Untuk tengok pengalaman saya di Korea, boleh la tengok dekat link bawah ni :-

Percutian Uzair Othman Ke Seoul, Korea Selatan – Day 1

 

aa

 

 

Book from 9 Apr – 19 May 2013 | Travel from Now – 30 Nov 2013

 

Rancangan Backpackers Ke Madrid, Spain – Part 2

March 31, 2013 at 2:06 pm

Palace-of-Madrid

 

Untuk kali ini saya berkongsi pula cara mendapatkan Hotel yang murah. Apa yang paling penting sekali adalah hotel yang anda tempah mestilah berhampiran dengan tempat yang anda ingin lawati. Jika post sebelum ini saya ajar anda pilih penerbangan yang murah, kali ini kita bercerita pasal hotel murah pula. Jika anda seorang Backpackers, pasti anda lebih gemar bergerak di dalam kumpulan kecil. Oleh itu, perancangan kali ini saya ingin pergi bersama 3 orang teman saya yang lain.

Jika anda masih belum baca post yang sebelumnya, harap baca supaya lebih faham (klik link bawah ni)

Rancangan Backpackers Ke Madrid, Spain – Part 1

Jadi masalah sekarang adalah di mana saya boleh cari penginapan yang boleh menempatkan 4 orang dan ia perlulah bersesuaian dengan trip ini. Terdapat pelbagai laman web yang menyediakan tempahan hotel mahupun guest house. Diantaranya adalah seperti :-

 

1

 

Setelah saya kaji kesemua laman web tersebut, saya dapati Www.booking.com   boleh dipercayai dan banyak menyediakan kemudahan dalam memilih hotel terbaik. Sekarang anda perlu rancang dimanakan anda ingin tinggal. Jika anda ke sini selama 2 minggu, anda boleh memilih pelbagai jadual seperti :-

Jadual 1 : 6 Hari di Madrid – 4 Hari di Barcelona – 1 Hari di Madrid  (Harga Sederhana)

Jadual 2 : 6 Hari di Madrid – 4 Hari di Seville  - 1 Hari di Madrid (Harga Murah)

Jadual 3 : 4 Hari di Madrid – 3 Hari di Seville – 3 Hari di Barcelona – 1 Hari di Madrid ( Harga Mahal)

*tambah 2 hari untuk ketibaan penerbangan dan perlepasan balik.

 

 

2

 

Tetapi sebelum itu, pastikan anda mengenalpasti hotel yang bakal anda tempah ini. Pilih dahulu jadual perjalanan seperti diatas sebelum menempah. Nasihat saya, pilih hotel yang berhampiran dengan tempat lawatan, stesen bas, subway (terowong jalan kaki) , Restoran. Yang paling penting harga termurahlah. Biasa nya kalau anda pergi 4 orang, anda bakal mendapat Rate hotel yang lebih murah dan jimat.

 

3

Setelah anda pilih hotel yang anda minat, kira semula bajet anda jika ia berbaloi, barulah buat keputusan untuk menempah hotel tersebut.  Anda juga dinasihatkan untuk bandingkan harga matawang supaya anda tidak tertipu. Semak currency convert.

 

4

 

Di gambar diatas, anda lihat peta dimana lokasi hotel dan pastikan ia berdekatan dengan pilihan tempat lawatan anda. Anda juga disarankan untuk membaca ulasan review dari penginap terdahulu. Jika ia komen yang bagus maknanya baguslah hotel tersebut. Baca juga syarat dan polisi hotel.

 

7

 

Dengan booking.com anda tidak perlu risau kerana tempahan anda selamat dan tidak ada yuran tambahan jika anda tempah melalui laman web ini. Jaminan harga terbaik bakal diberikan kepada anda dan ternyata ia agak murah berbanding tawaran di laman web yang lain.

 

8

 

Langkah seterusnya isi maklumat diri dan semak harga hotel mengikut tempahan anda.

9

 Dan yang terakhir , pembayaran dilakukan secara kredit melalui VISA, MasterCard ataupun American Express.

 Berikut adalah pilihan jadual trip anda :-

  • Jadual 1 : 6 Hari di Madrid – 4 Hari di Barcelona – 1 Hari di Madrid  (Harga Sederhana)
  • Jadual 2 : 6 Hari di Madrid – 4 Hari di Seville  - 1 Hari di Madrid (Harga Murah)
  • Jadual 3 : 4 Hari di Madrid – 3 Hari di Seville – 3 Hari di Barcelona – 1 Hari di Madrid ( Harga Mahal)

 

Berikut adalah jadual tempahan hotel lengkap :-

(Ke semua hotel anda boleh search dan tempah  terus dari Booking.com)

 

Jadual 1 (Madrid – Barcelona – Madrid)

6 Hari 5 Malam ( Madrid ) - Village Apartments Centro ( Rm 1335)

4 Hari 3 Malam ( Barcelona) –  Serenity Gotic Hostel ( Rm 685)

2 Hari 1 Malam ( Madrid) – Petit Palace Madrid Aeropuerto ( Rm 322) – Near Barajas Airport with free charge trasnport

*Jumlah Harga bagi 4 orang = Rm 2342 ( Harga seorang = Rm 586)

 

Jadual 2 (Madrid – Seville – Madrid)

6 Hari 5 Malam ( Madrid ) - Village Apartments Centro ( Rm 1335)

4 Hari 3 Malam ( Seville) – Pension Catedral (Rm 621)

2 Hari 1 Malam ( Madrid) – Petit Palace Madrid Aeropuerto ( Rm 322) – Near Barajas Airport with free charge trasnport

 *Jumlah Harga bagi 4 orang = Rm 2278 ( Harga seorang = Rm 570)

 

Jadual 3 ( Madrid – Barcelona – Seville – Madrid)

4 Hari 3 Malam ( Madrid ) - Village Apartments Centro ( Rm 1335)

3 Hari 2 Malam ( Barcelona) –  Serenity Gotic Hostel ( Rm 427)

4 Hari 3 Malam ( Seville) – Pension Catedral (Rm 407)

2 Hari 1 Malam ( Madrid) – Petit Palace Madrid Aeropuerto ( Rm 322) – Near Barajas Airport with free charge trasnport

 *Jumlah Harga bagi 4 orang = Rm 2491 ( Harga seorang = Rm 623)

Kesemua pilihan hotel diatas mempunyai transport ke lapangan terbang, berdekatan dengan tempat lawatan , berdekatan dengan stesen bas, berdekatan dengan stesen kereta api AVE dan paling penting harga terendah bagi BackPackers. Hotel-hotel diatas adalah menjadi tumpuan backpacker dari serata dunia. Post yang akan datang saya akan ceritkan bagaimana pengangkutan dari satu lokasi ke lokasi yang lain. semoga informasi ini berguna untuk anda.

Percutian Ke Medan Bersama Keluarga (2013) – Part 2

March 23, 2013 at 9:00 am


DSC_0131

 

Hari kedua  merupakan hari yang panjang buat kami. ini kerana kami perlu menaiki kereta selama 5 jam untuk ke Danau Toba dari Brastagi. Disepanjang perjalanan, kami dapat melihat pelbagai ragam masyarakat Batak Toba, pelbagai upacara dijalankan disekitar kampung di laluan  perjalanan kami. Ada upacara adat dan dari situ kami dapat lihat masyarakat batak dengan lebih dekat lagi.Hasil seni binaan juga melambangkan masyarakat disini dan budaya serta adat memang tidak dapat dipisahkan oleh mereka.

 

1

 

Hampir 1 jam perjalanan, kami berehat sebentar di Air Terjun Sipiso-piso. Air terjun yang mempunyai permandangan cantik ini membuatkan kami berehat lama bagi menikmati keindahan air terjun dan kebetulan pula ia dekat dengan Lake Toba. Jadi bolehlah ambil gambar kenangan disini.

 

DSC_0156

 

Cuba anda tengok air terjun tu, cantik kan…ketinggian air terjun setinggi 120 meter dan itu menjadi punca utama orang ramai datang melawat disini..

DSC_0168

 

Disini juga anda boleh menikmati udara segar sambil menikmati permandangan gunung-ganang yang indah

DSC_0218

 

Disini juga anda boleh membeli-belah kerana barang disini tidaklah terlalu mahal dan tidak terlalu murah. Harganya sederhana namun masih murah lagi berbanding di Malaysia.

DSC_0287

 

Setelah itu, kami meneruskan perjalanan dan singgah pula di Simarjarunjung iaitu salah satu perhentian wajib bagi pelancong disini. Tempat tumpuan ini menjadi pilihan orang ramai kerana disini anda boleh menikmati hidangan Teh Halia dan pisang goreng disamping menikmati udara segar dan dingin.

 

DSC_0252

 

disini saya juga boleh menikmati juadah dengan melihat permandangan cantik Danau Toba dari atas gunung.

DSC_0266

 

Inilah juadah yang menjadi tumpuan disini, memang terbaik teh ini kerana rasa halianya betul-betul asli.

DSC_0198

 

Inilah permandangan Danau Toba dari atas gunung..sangat cantik dan teruja saya disini. Danau Toba merupakan Tasik semulajadi terbesar di Asia dan No.3 terbesar di dunia.  Di tengah tasik ini ada sebuah pulau bernama Samosir Island yang keluasannya lebih luas dari singapura.

 

DSC_0336

 

Selepas 5 jam perjalanan, akhirnya kami tiba di Parapat iaitu sebuah bandar utama untuk orang ramai menyeberangi Danau Toba untuk ke Tomok iaitu terletak di Samosir Island. Singgah dulu makan di Restoran Istana II.

 

DSC_0342

 

Disini hidanagn masakan ala padang dan menu utama masyarakat disini dihidangkan kepada kami.

DSC_0363

 

Setelah makan dan solat, kami pun meneruskan perjalanan untuk menyeberangi Danau Toba dengan menaik Feri. Perjalanan mengambil masa selama 45 minit membolehkan anda menikmati suasana indah danau toba dari atas feri.

DSC_0411

 

Di Tomok, anda boleh membeli belah dan melawat tempat menarik seperti makam raja-raja Batak Toba dan rumah masyarakat Batak toba. Shopping disini juga murah dan anda boleh tawar menawar disini.

DSC_0417

 

Inilah rumah masyarakat batak toba yang mempunyai 3 tingkat di dalamnya. Tingakat bawah adalah kegunaan untuk menyimpan haiwan ternakan. Di tingkat kedua , ahli rumah akan tinggal dan tidur dan ditengahnya di letakkan sebuah dapur tradisional. Dan di tingkat 3 diletakkan tempat menyimpan hasil tanaman.

DSC_0420

 

Patung ini dinamakan Si Gale-gale iaitu seorang seorang anak raja di kampung ini yang mati ketika berperang. Oleh kerana keluarganya sangat menyangi beliau, patung ini dibuat oleh ahli keluarganya. Dikabarkan pada zaman dahulu patung ini boleh bergerak sendiri kerana dimasukkan ilmu hitam bagi mengubati sedih ahli keluarganya yang mati.

 

DSC_0452

 

Setelah puas berjalan di sini, tiba masa untuk checking sebelum hari senja..kali ini  kami tidur di Hotel Toledo Inn.

DSC_0471

 

Hotel ini terletak betul-betul berhadapan dengan tasik toba. Namun disini tak boleh mandi kerana airnya terlalu dalam sehingga mencapai kedalaman 500 meter.

DSC_0442

 

inilah katil kami, dan sebelum tidur kami makan malam dulu di salah sebuah restoran di sekitar hotel ini. Disini penduduknya 99% beragama kristian. Jadi susah sikit nak cari makanan halal. tapi dengan bantuan tourist guide kami dapat juga makan malam di restoran muslim.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...