Pakej Ke Murah Ke Korea Serendah Rm 979 (Hotel + Flight)

April 8, 2013 at 8:37 pm

11

 

 

Mana yang nak sangat ke Korea tu, mungkin ini salah satu cara paling cepat untuk ke sana. Di samping dapat pakej yang murah dari AirAsiaGo, korang juga dapat menikmati kadar tiket penerbangan yang murah. Selain Seoul, banyak lagi tempat-tempat menarik yang ditawarkan AirAsia. Diantaranya adalah seperti Taiwan, Jepun, Australia dan China. Rugi kalau lepaskan peluang macam ni. Saya sendiri guna pakej ini dan dapat berjimat cermat untuk ke Korea.

Jika korang ambil pakej ni, korang hanya perlu  ambil tour ground ataupun secara Backpackers. Kalau korang berminat nak ambil tour ground. Korang boleh la email saya di uzairblog90@gmail.com ataupun di Facebook UzairOthman.com  . Sebarang pertanyaan, bolehlah korang tanya disana. Untuk tengok pengalaman saya di Korea, boleh la tengok dekat link bawah ni :-

Percutian Uzair Othman Ke Seoul, Korea Selatan – Day 1

 

aa

 

 

Book from 9 Apr – 19 May 2013 | Travel from Now – 30 Nov 2013

 

Rancangan Backpackers Ke Madrid, Spain – Part 2

March 31, 2013 at 2:06 pm

Palace-of-Madrid

 

Untuk kali ini saya berkongsi pula cara mendapatkan Hotel yang murah. Apa yang paling penting sekali adalah hotel yang anda tempah mestilah berhampiran dengan tempat yang anda ingin lawati. Jika post sebelum ini saya ajar anda pilih penerbangan yang murah, kali ini kita bercerita pasal hotel murah pula. Jika anda seorang Backpackers, pasti anda lebih gemar bergerak di dalam kumpulan kecil. Oleh itu, perancangan kali ini saya ingin pergi bersama 3 orang teman saya yang lain.

Jika anda masih belum baca post yang sebelumnya, harap baca supaya lebih faham (klik link bawah ni)

Rancangan Backpackers Ke Madrid, Spain – Part 1

Jadi masalah sekarang adalah di mana saya boleh cari penginapan yang boleh menempatkan 4 orang dan ia perlulah bersesuaian dengan trip ini. Terdapat pelbagai laman web yang menyediakan tempahan hotel mahupun guest house. Diantaranya adalah seperti :-

 

1

 

Setelah saya kaji kesemua laman web tersebut, saya dapati Www.booking.com   boleh dipercayai dan banyak menyediakan kemudahan dalam memilih hotel terbaik. Sekarang anda perlu rancang dimanakan anda ingin tinggal. Jika anda ke sini selama 2 minggu, anda boleh memilih pelbagai jadual seperti :-

Jadual 1 : 6 Hari di Madrid – 4 Hari di Barcelona – 1 Hari di Madrid  (Harga Sederhana)

Jadual 2 : 6 Hari di Madrid – 4 Hari di Seville  - 1 Hari di Madrid (Harga Murah)

Jadual 3 : 4 Hari di Madrid – 3 Hari di Seville – 3 Hari di Barcelona – 1 Hari di Madrid ( Harga Mahal)

*tambah 2 hari untuk ketibaan penerbangan dan perlepasan balik.

 

 

2

 

Tetapi sebelum itu, pastikan anda mengenalpasti hotel yang bakal anda tempah ini. Pilih dahulu jadual perjalanan seperti diatas sebelum menempah. Nasihat saya, pilih hotel yang berhampiran dengan tempat lawatan, stesen bas, subway (terowong jalan kaki) , Restoran. Yang paling penting harga termurahlah. Biasa nya kalau anda pergi 4 orang, anda bakal mendapat Rate hotel yang lebih murah dan jimat.

 

3

Setelah anda pilih hotel yang anda minat, kira semula bajet anda jika ia berbaloi, barulah buat keputusan untuk menempah hotel tersebut.  Anda juga dinasihatkan untuk bandingkan harga matawang supaya anda tidak tertipu. Semak currency convert.

 

4

 

Di gambar diatas, anda lihat peta dimana lokasi hotel dan pastikan ia berdekatan dengan pilihan tempat lawatan anda. Anda juga disarankan untuk membaca ulasan review dari penginap terdahulu. Jika ia komen yang bagus maknanya baguslah hotel tersebut. Baca juga syarat dan polisi hotel.

 

7

 

Dengan booking.com anda tidak perlu risau kerana tempahan anda selamat dan tidak ada yuran tambahan jika anda tempah melalui laman web ini. Jaminan harga terbaik bakal diberikan kepada anda dan ternyata ia agak murah berbanding tawaran di laman web yang lain.

 

8

 

Langkah seterusnya isi maklumat diri dan semak harga hotel mengikut tempahan anda.

9

 Dan yang terakhir , pembayaran dilakukan secara kredit melalui VISA, MasterCard ataupun American Express.

 Berikut adalah pilihan jadual trip anda :-

  • Jadual 1 : 6 Hari di Madrid – 4 Hari di Barcelona – 1 Hari di Madrid  (Harga Sederhana)
  • Jadual 2 : 6 Hari di Madrid – 4 Hari di Seville  - 1 Hari di Madrid (Harga Murah)
  • Jadual 3 : 4 Hari di Madrid – 3 Hari di Seville – 3 Hari di Barcelona – 1 Hari di Madrid ( Harga Mahal)

 

Berikut adalah jadual tempahan hotel lengkap :-

(Ke semua hotel anda boleh search dan tempah  terus dari Booking.com)

 

Jadual 1 (Madrid – Barcelona – Madrid)

6 Hari 5 Malam ( Madrid ) - Village Apartments Centro ( Rm 1335)

4 Hari 3 Malam ( Barcelona) –  Serenity Gotic Hostel ( Rm 685)

2 Hari 1 Malam ( Madrid) – Petit Palace Madrid Aeropuerto ( Rm 322) – Near Barajas Airport with free charge trasnport

*Jumlah Harga bagi 4 orang = Rm 2342 ( Harga seorang = Rm 586)

 

Jadual 2 (Madrid – Seville – Madrid)

6 Hari 5 Malam ( Madrid ) - Village Apartments Centro ( Rm 1335)

4 Hari 3 Malam ( Seville) – Pension Catedral (Rm 621)

2 Hari 1 Malam ( Madrid) – Petit Palace Madrid Aeropuerto ( Rm 322) – Near Barajas Airport with free charge trasnport

 *Jumlah Harga bagi 4 orang = Rm 2278 ( Harga seorang = Rm 570)

 

Jadual 3 ( Madrid – Barcelona – Seville – Madrid)

4 Hari 3 Malam ( Madrid ) - Village Apartments Centro ( Rm 1335)

3 Hari 2 Malam ( Barcelona) –  Serenity Gotic Hostel ( Rm 427)

4 Hari 3 Malam ( Seville) – Pension Catedral (Rm 407)

2 Hari 1 Malam ( Madrid) – Petit Palace Madrid Aeropuerto ( Rm 322) – Near Barajas Airport with free charge trasnport

 *Jumlah Harga bagi 4 orang = Rm 2491 ( Harga seorang = Rm 623)

Kesemua pilihan hotel diatas mempunyai transport ke lapangan terbang, berdekatan dengan tempat lawatan , berdekatan dengan stesen bas, berdekatan dengan stesen kereta api AVE dan paling penting harga terendah bagi BackPackers. Hotel-hotel diatas adalah menjadi tumpuan backpacker dari serata dunia. Post yang akan datang saya akan ceritkan bagaimana pengangkutan dari satu lokasi ke lokasi yang lain. semoga informasi ini berguna untuk anda.

Akhirnya Dapat Juga Tiket RM 0 AirAsia

February 19, 2013 at 11:19 am

Untitled

 

RM 0 untuk tiket penerbangan di beberapa lokasi yang disediakan AirAsia, membuatkan saya terfikir untuk bercuti lagi. Dengan hanya perlu membayar duit minyak kapal terbang dan airport tax, anda boleh menikmati penerbangan yang murah. Kali ini saya telah merancang untuk bercuti secara backpackers. Penerbangan yang saya dapat adalah penerbangan dari Kuala Lumpur (LCCT) ke Hay Yai. Percutian selama seminggu ini akan membawa saya bercuti di Hay Yai dan Bangkok.

Saya akan menaiki Kerata api dari Hat Yai ke Bangkok yang mengambil masa 12 jam. Selama 4 hari di Bangkok saya akan menikmati percutian menarik disana sebelum pulang ke Hat Yai semula dengan menaiki Kereta Api dan seterusnya pulang ke tanah air dengan AirAsia. Kos percutian ini tidak sampai Rm 500 dan ia lebih jimat jika anda dengan Backpackers.

Cheras-20130217-02575

 

Sambil menunggu giliran untuk membeli tiket, saya sempat makan megi dulu..sebab bukan main lama lagi nak tunggu nak beli tiket..yela hampir 20 ribu orang masuk kat website airasia dalam masa seminit..jadi kene la bersabar nak beli tiket ni..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...