Popular Tags:

Review Grand Riverview Hotel, Kota Bharu

December 20, 2014 at 11:53 pm

 

 

 

 

 

 
grv_177

Pada bulan November yang lalu saya di beri kesempatan untuk menhadiri event COOK LIKE KELANTANESE FAM TRIP di Kota Bharu. Penginapan utama pada trip kali ini adalah di Grand Riverview Hotel. Ini merupakan kali ketiga saya menginap di sini dan kedatangan kali ini mendapat kabar bahawa Hotel ini baru republish dan dijangka siap pada July 2015. (Gambar diatas dari www.grv.com.my)

 

IMG_0041

Selama 3 hari 2 malam saya bermalam disini dan menjalani pelbagai aktiviti menarik yang telah disusun oleh Tourism Malaysia Kelantan. soal makan dan aktiviti FAM trip ini akan saya cerita di entry yang akan datang..sebab entry nak cerita dulu pengalaman saya di hotel ini. Mungkin ada yang tak tau di mana Hotel ini terletak bersebelahan dengan sungai kelantan.Jadi di waktu petang boleh lah anda berjalan kaki di bersebelahan sungai tersebut yang begitu hampir dengan hotel ini.

 

IMG_0043

Penginapan yang disediakan kepada pihak media untuk event ini adalah Twin room. Anda yang ingin menginap disini boleh cek kadar harga di laman web Hotel ini (http://www.grv.com.my/) . Boleh dikatakan hotel ini menjadi pilihan pelancong dalam dan luar negara..ada juga pihak luar yang datang ke hotel ini untuk adakan event dan bermacam lagi..pendek kata hotel ini antara yang terbaik di Kota Bharu.

 

IMG_0044

Bilik yang di sediakan penuh selesa dan luas sesuai untuk pelancong yang hadir ke Negeri Kelantan. Bilik yang penuh lengkap bercirikan mewah membuat sesiapa saja menginap di hotel ini merasa tenang dan selesa.

IMG_0045

mini bar pun disediakan bagi yang menginap di bilik ini

IMG_0047

antara kelebihan lain yang turut disediakan Grand Riverview Hotel

IMG_0048

Tandas juga selesa dan bersih..ada shower dan bathtub..

IMG_0049

kalau nak relax mandi air panas..leh try bathtub ni

IMG_0050

Lengkap !!! memang terbaik…

IMG_0051

Antara yang disediakan adalah shaving kit, comb, shower cap, sanitary bag tooth brush dan perlbagai alat kebersihan diri.

IMG_0058

 

Yang paling saya minat adalah sejadah disediakan walaupun tak suruh housekeeping hantar..memang bagus..arah kiblat pun ada…senang untuk kita tunaikan solat di dalam bilik

Maklumat lanjut dan tempahan Grand Riverview Hotel, Kota Bharu anda boleh terus melawati laman web

http://www.grv.com.my/

Pelancaran Blog O’Rama Dari Majalah Libur

December 20, 2014 at 7:44 pm

IMG_2204

 

 

Korang pasti tau majalah Libur kan…? kalau yang taktau, itu majalah yang penuh lengkap dengan tip dan artikel mengenai percutian dalam dan luar negara..pendek kata majalah berunsur percutian..banyak cerita percutian di kongsikan di dalam  majalah ini. kini Majalah Libur telah melancarkan Blog O’Rama yang merupakan ruangan khas untuk memperkenalkan penulis-penulis blog yang aktif dalam memberi informasi mengenai dunia pelancongan dan gaya hidup.

selepas ni, blogger-blogger semua boleh lah share kisah menarik percutian idaman korang dekat Blog O’Rama ni sebab ia dapat memperkenalkan blog anda kepada semua pembaca  setia Majalah Libur. Ini merupakan platform terbaik korang untuk hasilkan penulisan menarik dan berpeluang untuk mengikuti program percutian dan tugasan bersama Majalah Libur..Memang terbaik la macam ni..mana tak nye sebab dapat bercuti percuma !!! Event yang saya hadiri ni pun memang menarik dan happening, asyik berlawak aje MC nye iaitu Radin dari radio Era.Fm .

IMG_2213

 

Nampak gaya cam pemenang je kan..? hahaha…sebenarnya ni hanya pemberian goodies bag saja…terima kasih juga kepada Majalah Libur dan Mr.Jocko yang invite saya ke event Hi Tea Majalah Libur bersama Bloggers dan pelancaran Blog O’Rama. ada rezeki undang la lagi ye..hehe… boleh baca blog Mr.jocko untuk perkongsian tip percutian menarik di www.mrjocko.com

IMG_2220

 

paling nak berterima kasih adalah individu yang diatas ini iaitu Mr.Jocko yang invite saya ke event ini. nampak seriuh Mr.Jocko bagi speech ye..penuh berpengalaman dalam bidang penulisan percutian..ada rezeki nak follow dia juga travel pusing dunia..haha

IMG_2247

 

Bagi yang hadir ke event ini menerima goodies beg yang menarik dengan mendapat sleeping beg serta baucer Starbuck..paling penting dapat membawa pulang Majalah Libur edisi Januari 2015. cabutan bertuah pun ada juga..hadiah menang khemah tuuuu..tahniah kepada pemenang bertuah..memang untung  menang khemah berharga RM 1500 !!!

IMG_2257

 

ini lah team Majalah Libur dan MC pada hari ini iaitu Radin dari Radio Era FM.. bagi yang tak tau Majalah Libur ni dah lama diterbitkan iaitu pada tahun 2002. Majalah ini memberi informasi percutian dan memaparkan trend terkini dalam aspek lain seperti sukan, gajet, pakaian, makanan, kesihatan dan pendidikan.

IMG_2259

 

so, jangan lupa dapatkan Majalah Libur bagi edisi terkini iaitu Januari 2015..banyak perkara menarik mengenai percutian di kongsikan di dalam majalah ini..

boleh dapatkan info terkini Majalah Libur di fb https://www.facebook.com/majalah.libur

atau dilaman web http://libur.karangkraf.com/

sekian…

Trip Backpacker Hatyai-Phuket-Krabi – Part 3

October 27, 2014 at 8:11 pm

IMG_0684

Perjalanan di Krabi di teruskan dan pada hari keempat dimulakan dengan sarapan pagi di Guest House..sini senang je cari American breakfast..nak cari Malay breakfast memang susah la..jauh sikit nak jalan kaki ke area masjid di Ao Nang. selepas sarapan pagi maka bermula perjalanan pada hari ini dengan aktiviti Island Hopping yang melawat 7 tempat menarik. Perjalanan dengan speed boat ini mengambil masa 40 minit dari Ao Nang ke Phi Phi Island. Banyak gugusan pulau yang cantik dan pantai yang bersih di sekitar Phi Phi island ini. jadi kalau nak cuci mata nak tengok melayu berbikini tu..boleh la ke sini ye..hahaa

Bagi yang tak baca lagi PART 1 dan PART 2 ..leh baca dulu ye..

IMG_0696

Island hopping di Phi phi island ni meliputi beberapa lokasi menarik seperti :-

  • Viking cave
  • Monkey bay
  • maya bay
  • Snorkeling
  • Pileh cove
  • Loh samah bay

Cost dalam RM 100-120 seorang.

memang cantik pantai di maya bay dan snorkeling point nya. jelas kelihatan dasar laut dengan pelbagai jenis spesis ikan. biasa nya tempoh island hopping ini adalah dari 8 pagi – 4 petang. so prepare la lotion, mineral water, baju nak mandi, dan dinasihatkan bawa selipar je..jangan mengade nak pakai kain..nanti susah nak  naik bot…speed bot memang laju dan memang best…cepat je sampai..tapi ambil masa 40 minit juga dari Ao Nang.

IMG_0743

Ni member saya Hafiz…memang style tempat ni..cantik…tak ado kat malaysia.

IMG_0784

gambar diatas ni adalah merupakan salah satu tempat shooting cite Baywatch yang popular masa saya kecik-kecik dulu..

IMG_0817

bila tengah hari, akan lunch dekat sini..makan buffer halal..orang pattani masak..siap cakap melayu lagi dengan saya.

menu macam biasa, tomyam, ayam, nasi , sayur..ada juga speggeti..sedappppp.

IMG_0818

kalau nampak signboard ni make sure kene sentiasa berhati-hati…Tsunami anytime boleh datang..last time tempat ni kene tsunami dan mengorbankan 1500 orang di pantai ni…habis semua resort dan rumah hilang ..hanyut…maybe masih ada banyak mayat yang tak jumpa..

 

IMG_0819

ni lah menu makan tengah hari di phi phi island..makan la banyak kali..ambil buffet tu. buffer lunch ni dah include sekali dalam pakej island hopping.

 

IMG_0841

selepas makan, tiba masa yang dinantikan iaitu snorkeling.. sebenarnya ni pertama kali saya lakukan aktiviti snorkeling. sebelum ni tak pernah nak mencuba..hehe..memang best dan menarik..next time nak try lagi.

 

IMG_0873

ambil gambar dalam air laut pakai Iphone 5s…TAPI pakaj cover fon la..yang waterproof tu…

IMG_0881

dah macam penyu dah…..jakun pertama kali snorkeling..haha

lepas selesai aktiviti island hopping, bot kami pun balik semula ke Ao Nang, ..yang menariknya pakej island hopping ni akan ambil dan hantar anda dari tempat penginapan..so tak payah keluar duit untuk amek tuk tuk nak balik ke tempat penginapan.

IMG_0930

makan malam hari tu pun di sekitar Ao Nang saja..malas nak jalan jauh-jauh sebab penat…makan nasi goreng udang…air ovaltine..kat sini milo tak femes..ovaltine lagi famous.

IMG_0937

ni lah kedai nya dengan penuh yakin makan sebab ada halal sign..

IMG_0940

 

lepas makan apa lagi..shopping la…beli tshirt …borong banyak…murah pun murah…RM 10-15 je..pandai-pandai la tawar ye ..haha

itu jela perjalanan untuk part 3 kali ni..nanti bersambung di part 4 pulak.