Percutian Uzair Othman Ke Seoul, Korea Selatan – Day 4

April 12, 2013 at 12:06 am

DSC_0015

Di hari keempat merupakan hari yang mula panas di korea. Ini dimana hari ini suhu mula menaik kepada 8 darjah celcium di pagi hari. Tapi ia tetap sejuk berbanding dengan Malaysia. Tempat pertama saya pergi pada pagi ini adalah  Chuncheon Stream iaitu sebuah sungai yang diubahsuai sebagai tempat lawatan pelancong. Pada asalnya sungai ini sangat kotor dan pihak kerajaan Korea Selatan telah mengubah tempat ini menjadi cantik seperti yang anda telah saksikan di gambar ini.

Sungai ini mengalir di tengah bandaraya Seoul dan menjadi tumpuan pelancong yang datang ke sini. Boleh kata ini destinasi wajib jika anda ke sini dan waktu paling sesuai untuk melawat tempat ini adalah di waktu malam kerana lampu-lampu akan menyinari kawasan ini.

 

DSC_0016

waktu saya ke sini, ramai student korea tengah buat shooting filem.. tak tahu la filem apa yang mereka buat kat sini. tempat ni memang romantik jika anda bawa pasangan anda. kawasan yang tenang walaupun berada di tengah kesibukan kota seoul ini.

 

DSC_0107

setelah lepak di sungai, kali ini saya ke tempat tumpuan pelancong yang lain iaitu Gyeongbokgung palace. Ini adalah istana utama korea dimana  telah dibina semula beberapa tahun yang lalu. Hampir keseluruhan bangunan istana musnah akibah keganasan tentera jepun yang menjajah korea. Jadi dekat sini adalah peninggalan peperangan terdahulu dan barangan istiadat diraja korea. Disini juga kalau anda perasan dijadikan tempat shooting drama korea yang berkaitan istana. memang popular tempat ini untuk buat shooting.

 

DSC_0130

Gambar diatas ini adalah kawasan atau bangunan tetamu pada zaman pemerintahan diraja dahulu. Kebiasaannya diplomat china akan tinggal disini dan beberapa tetamu disekitar korea akan tinggal disini. Tidak bagi jepun kerana itu adalah musuh utama rakyat korea sehingga kini.

 

DSC_0227

Gambar diatas ini pula adalah rumah yang ditinggal oleh permaisuri diraja. Dengar kabarnya dia mati dibunuh oleh tentera jepun dan rumahnya dibakar. Mayatnya dicapat di gunung belakang istana ini. Istana ini dikelilingi 3 buah gunung yang menjadi simbol feng shui yang dipercayai mereka. kononnya ada ong la..macam gitu..

 

DSC_0366

Istana pagoda ini banyak terdapat kat sini, anda boleh ambil gambar kenangan dan pasti akan diingati kerana tempat ini menjadi tumpuan pelancong serata dunia !!!

 

DSC_0269

Yang anda nampak ada polis ini adalah Blue House iaitu kediaman rasmi presiden Korea selatan. Kawasan ni memang banyak polis. Blue house ni kira macam white house la yang kat US tu..Blue House ni terletak di belakang gyeongbokgung palace, jadi anda boleh keluar dari istana untuk ambil gambar disini. pastikan anda jangan hilang tiket kerana anda boleh memasuki semula gyeongbokgung palace.

 

DSC_0308

Seterusnya adalah The National Folk Museum of Korea. Lokasi ini terletak di dalam gyeongbokgung palace dan bayaran percuma untuk masuk ke sini. Disini anda dapat melihat sejarah terdahulu korea. Banyak perkara sejarah dan asal usul korea terdapat disini.

 

DSC_0325

Ini anda pakaian masyarakat korea yang dulu. Antara pakaian terkenal disini adalah Hanbok iaitu pakaian rasmi diraja. kat sini boleh juga pakai pakaian ni dan anda boleh sewa pakaian tersebut untuk ambil gambar kenangan.

 

DSC_0332

Inilah beberapa tinggalan sejarak korea yang masih ada sehingga kini. Disini juga terdapat sejarah perang korea yang menemukan jepun sebagai saingan utama mereka.

 

DSC_0012

Setelah puas berjalan di pagi hari..tiba masa untuk makan tengah hari di Good Restaurant yang terletak di tengah2 bandaraya seoul. Apa lagi..makan kimchi lagi laa…naik muak saya makan benda ni..sampai nak termuntah…hahaa

 

DSC_0009

Nasib baik la ada ikan grill ni. sedap la sikit menu tengah hari saya walaupun terpaksa makan kimchi..hehe

DSC_0074

Setelah makan, saya menaiki river cruise di Hangang River. Sungai ini merupakan pembahagi seoul selatan (kangnam) dan seoul utara (kangguk) . Kalau korang selalu dengan gangnam style tu..gangnam tu kat sini la tempatnya yang bermaksud tanah selatan. Naik cruise ini selama satu jam dan dapat melihat bandaraya seoul dari jalan air.

 

DSC_0614

Nampak muka kepenatan saya tu, yela sudah 4 hari di korea tanpa makan nasi yang banyak..hehee… anak buah saya ni kemain seronok lagi naik bot ni..dekat sini jika kene pada waktunya anda akan dapat melihat banyak burung berhijrah terutama dari musim sejuk ke musim panas. jadi waktu saya pergi ni memang banyak burung terbang berhampiran bot kami..

 

DSC_0105

sebelah petang pula, saya ke myeongdong fashion street iaitu sebuah tempat yang terbesar di seoul untuk shopping barangan kecantikan. kat sini memang ramai gila orang dan tempatnya sangat besar. kalau boleh anda ambil la map dari pihak tourism yang ada disini.

 

DSC_0685

Dekat sini anda nak cari produk kecantikan, baju, makanan, dan segala hal wanita semua ada. kalau bab lelaki ada tapi kurang sikit la kat sini. banyak perkara berkaitan fesyen dijual disini dan jika anda gemar kpop.  anda boleh la cari baju kpop kat sini..memang berlambat ada jual. kat sini tak banyak jual souvenir korea dan kalau ada pun sangat mahal.

 

DSC_0731

Dekat sini memang terkenal ais krim setinggi 32 cm. kalau datang ke sini pastikan anda beli. memang murah ..harganya 2000 won atau Rm 6 duit Malaysia. tapi memang berbaloi la makan dan rasanya pun sedap. yang peting jangan was-was ye.

 

DSC_0749

Untuk makan malam , kami singgah di Iteawon dan makan di restaurant tempat hari pertama kami makan. setelah makan kat situ, saya sempat shopping sikit dengan membeli roti. Kat kedai salam bakery ni ada jual banyak roti dan harganya pun murah. makanan kat Iteawon kebanyakkannya halal dan dimasak oleh orang beragama islam.

 

DSC_0746

 

banyak pilihan kat sini , saya suka beli roti kat kedai ni dan tuan kedainya peramah walaupun dia tak pandai berbahasa inggeris. kalau kita cakap annyeonghaseyo atau pun kamsahamida..itu sudah pasti membuatkan mereka tersenyum :)

saya akan sambut perjalanan saya di korea di post yang akan datang. Hari ke lima adalah hari terakhir saya di korea  dan berat hati nak tinggalkan negara ni…

Percutian Uzair Othman Ke Seoul, Korea Selatan – Day 3

April 9, 2013 at 11:22 am

DSC_0002

Di hari ketiga adalah hari kemuncak saya di Korea Selatan. Pada hari ketiga ini saya melawat Nami Island yang terkenal menerusi drama winter sonata yang pernah popular suatu ketika dahulu. Pulau yang juga dikenali sebagai pulau cinta ini telah menjadi tumpuan serata dunia. Hampir 10 juta pengunjung telah melawati Pulau ini pada tahun lepas. Tidak hairanlah tempat ini menjadi destinasi wajib bagi pelancong dalam dan luar negara.

Bagi yang tak dapat mengikuti perjalanan ke Seoul pada hari pertama dan kedua, anda boleh baca di link bawah ni :-

Percutian Uzair Othman Ke Seoul, Korea Selatan – Day 1

Percutian Uzair Othman Ke Seoul, Korea Selatan – Day 2

 

 

DSC_0009

Untuk ke Nami Island, anda perlu melalui perjalanan sekitar satu jam dari bandaraya Seoul. Setibanya disini anda mempunyai dua pilihan iaitu sama ada ingin menaiki Feri ataupun mengunakan flying fox untuk ke seberang Pulau Nami. Untun maklumat lanjut jika anda ingin ke sini, anda boleh lawati laman rasmi Nami Island.

Trip kami kali ini , kami mengunakan feri sebagai cara untuk ke seberang. Masa untuk tunggu feri tidak lama kerana feri yang digunakan adalah yang terbaik dan laju. Oleh itu, hanya mengambil masa 10 minit sahaja untuk ke Nami Island dari tanah besar. Apa yang menarik ketika saya menaiki feri ini adalah dengan megahnya bendera Malaysia berkibar di bumi orang. Menjadi kebanggaan bagi rakyat Malaysia jika anda ke sini.

 

DSC_0222

Dari atas feri, anda dapat menikmati Pulau Nami yang terkenal dengan permandangan yang cantik. Disini juga adalah tempat yang diiktiraf dari UNICEF dan UNESCO iaitu dua badan yang memastikan kawasan ini terpelihara alam semula jadi nya. Disebabkan itu Pulau ini kekal cantik dan bersih.

 

DSC_0154

Jika anda masih ingat lorong ini , pasti anda akan teringat dengan drama Winter Sonata. Di sinilah tempat rakaman drama tersebut dan banyak lagi filem-filem korea yang mengadakan pengambaran di sini. Pulau ini tidak terlalu besar kerana ianya 5 Km luas persegi. Jika anda berjalan kaki, anda hanya perlu berjalan kaki sejauh 600 meter untuk lokasi yang menarik disini.

Pastikan anda mengambil peta (versi Inggeris) di atas Feri ataupun di kaunter tiket. Peta itu sangat berguna dan anda dapat menjimatkan banyak masa jika pandai guna peta tersebut. Dalam peta tersebut turut tertulis lokasi kedai makan dan tempat berehat serta lokasi yang cantik untuk mengambil gambar.

 

DSC_0169

Kalau yang biasa tengok drama korea, pasti korang akan suka naik basikal tempat duduk berkembar ini. Di sini ramai couple-couple dari serata dunia menaiki basikal ini bagi menguatkan lagi perasaan cinta terhadap pasangan masing-masing. Selain itu, perjalanan anda juga lebih cepat jika anda menyewa basikal ini. Memang menarik ketika saya pergi disini kerana cuaca masih sejuk dan berjalan pun tidaklah terlalu penat.

 

DSC_0059

inilah salah satu tempat yang saya sempat ambil gambar.  Kalau datang ke sini, memang wajib ambil gambar banyak-banyak untuk kenangan.

 

DSC_0175

ketika saya datang ni adalah waktu perubahan musim iaitu dari winter ke spring. Oleh itu, kalau anda lihat gambar-gambar saya kebanyakkannya bunga-bunga tidak mekar lagi.

DSC_0183

Kalau penat berjalan, berehatlah dulu di food court yang disediakan. Kat sini hanya minuman sahaja yang dijamin boleh minum kalau yang lain tu saya kurang pasti sikit. Anda juga dinasihatkan membawa bekal jika datang kesini.

DSC_0259

Nami Island ini pada asalnya adalah sebuah kampung. Orang korea ni memang suka berperang sejak zaman dahulu sehinggalah sekarang. Antara musuh utama mereka adalah Jepun dan korea utara. Jadi disini banyak peninggalan sejarah perang dan kawasan penduduk kampung terdahulu.

 

DSC_0267

Disini juga selalu dibuat perlbagai perayaan Diantaranya tahun baru dan hari perayaan rakyat koera. Jadi inilah tinggalan perayaan tahun baru 2013 yang lalu.

 

DSC_0303

Kalau datang sini, inilah tempat wajib untuk ambil gambar. Monumen winter sonata ini menjadi tumpuan orang yang ke sini. Ini menunjukkan rakyat meraka sangat menghargai cinta abadi dan setia pada yang satu :)

DSC_0116

Gambar diatas ni ketika saya berehat di salah satu cafe. Disin cafe ini mereka mengutamakan ciri-ciri dari drama winter sonata sebagai perhiasan dalam cafe tersebut.

DSC_0396

Memang cantik bila anda sendiri berada disini.dapat melihat alam semula jadi yang menarik dan pokok-pokok yang lurus menjadikan gambar kenangan anda kekal dalam ingatan.

DSC_0466

Selain pulau nya yang cantik dan bersih. Pulau Nami ini terhasil di tengah-tengah sungai yang mengalir dari bandar Chuncheon. Jadi anda perlu tahu yang Nami Island ini tidak terletak di kawasan laut sebenarnya.

DSC_0209

Bila penat berjalan ditambah pula dalam cuaca yang sejuk. Memang sedap bila minum Hot Chocolate ataupun Cappuccino . Jadi singgah la dulu beli air. Murah je, dalam 5000 won (Rm 15 kat Malaysia) ..hahahaa..kopak duit aku…

DSC_0527

Jadi sebelum meninggalkan Pulau Nami ini, sempat la juga ambil gambar di tugu mereka berdua ni. Inilah pelakon utama dalam drama Winter Sonata tu.

DSC_0619

Setelah selesai melawat Nami Island, kami singgah makan tengah hari di kedai ini .Ia terletak beberapa kilometer sahaja dari perjalanan balik ke Seoul.

DSC_0256

Dekat sini macam biasa la..kene makan kimchi lagi…sampai dah naik muak makan makanan korea ni. Terdapat pelbagai jenis lauk pauk yang terdiri daripada sayur dan ikan.

DSC_0282

Terdapat juga sup tauhu dan ikan goreng sebagai menu gantian ayam dan daging. Kat sini anda jangan risau kerana makanan halal dan ramai pelancong luar makan disini. Setelah makan , kami meneruskan perjalanan pulang ke Seoul dan kali ini kami singgah pula di Namsan Tower (Seoul Tower).

 

DSC_0486

Namsan Tower ini adalah mercu tanda utama di Seoul dan menjadi tempat wajib bagi pelancong jika datang ke sini. Kat atas bukit dan menara ni anda dapat lihat lebih jelas bandaraya seoul. Anda dinasihatkan untuk ke sini jika cuaca betul-betul baik supaya dapat melihat dengan jelas disini.

Untuk maklumat lanjut mengenai Namsan Tower, anda boleh lawati laman rasmi Namsan Tower.

 

DSC_0808

Huraf N besar tu adalah simbol utama Namsan Tower dan disini anda perlu mempunyai kekuatan untuk mendaki bukit walaupun hanya berjalan kaki sejauh 200 meter.

DSC_0783

Di sekitar menara ini terdapa Love Padlock iaitu tempat utama bagi mereka yang bercinta dan membuktikan cinta mereka. Disini mereka anda letakkan mangga kunci yang tertulis kata-kata cinta mereka sebagai tanda kasih sayang pasangan masing-masing.

 

DSC_0720

Boleh lah teropong awek-awek seoul dari atas menara ni.

DSC_0703

Sebagai contoh, ini adalah tanda-tanda cinta yang ditinggalkan oleh pelancong terdahulu

DSC_0701

Memang cantik tempat ini untuk ambil gambar, dan suasana aman serta udara nyaman membuatkan lagi anda suka untuk melancong di  seoul ini.

DSC_0737

Banyak betul kiriman cinta yang ditinggalkan ,,tapi sayang, saya masih belum letakkan tanda cinta saya disini..hahaa

 

DSC_0693

 

Oleh kerana orang korea ni suka benda sweet-sweet.. jadi Teddy Bear Museum ni wajib anda pergi kerana boleh beli teddy bear dengan harga yang murah disini. Selamatlah anak buah saya tak suruh pakciknya belikan teddy bear..hahaa

DSC_0887

Lokasi berikutnya adalah Namdeamun Market. Disini lebih kurang macam petaling street la kalau kat Malaysia. Barang kat sini agak mahal sikit jika anda nak beli souvenir pastikan anda beli di shopping complex doota. Tapi jika dah terdesak sangat, boleh je beli kat sini dan anda perlu pandai untuk tawar. tapi hakikatnya memang susah nak tawar-menawar kat sini.

 

DSC_0903

kemain sesak shopping kat sini, sempat la juga cuci mata tengok awek-awek korea ni..hehe

DSC_0884

Tengok memang cantik kat gambar atas ni ,, rasa macam nak beli semua je. tapi  harga kemain mahal lagi..

DSC_0498

Fridge magnet dia bukan main mahal lagi.. kalau ada yang murah pun yang lembik punya itupun dah cecah Rm 10 satu..

 

DSC_0491

kalau nak borong key chain, beli lah banyak-banyak. satu paket besar tu dalam 10 000 won ataupun Rm 30 duit Malaysia..kalau beli satu-satu memang mahal sangat la..tak banyak pun saya beli kat sini kerana barang nya agak mahal.

 

DSC_0535

Setel bab lawatan dan shopping, kini tibalah untuk makan malam. hari makan malam dan badan pun makin letih. tengoklah pinggan tu, habis ku balun semuanya..hehee

 

DSC_0520

 

Alamak !!! Kimchi lagi !!! layan kan jela..nak buat macam mana..nasib baik ada ikan besar ni..kenyang la juga makan..

saya akan sambut perjalanan hari ke -4 di post yang akan datang :)

Percutian Uzair Othman Ke Seoul, Korea Selatan – Day 2

April 8, 2013 at 9:00 am

DSC_0006

Di hari kedua, saya masih lagi kesejukkan di Bandaraya Seoul. Suhu di pagi hari sekitar 5 darjah celcius disebabkan hujan renyai yang turun. Tapi itu tak menjadi halangan buat saya dan keluarga untuk meneruskan percutian kami disini. Di hari kedua ini kami telah dijemput oleh tourist guide untuk ikuti itinerary yang telah kami rancang. Tempat pertama yang kami dibawa pada hari ini adalah 63 Building. Pasti ramai yang tahu tempat ini kerana tempat ini adalah lokasi rakaman rancangan Running Man.

Di 63 Building , ia mempunya beberapa tarikan seperti Wax Museum, Sea World, Imax Theater dan Sky Art. Terdapat pelbagai pakej yang anda boleh menikmati disini. Tetapi saya hanya memilih untuk memasuki Wax Museum dimana tempat ini menjadi tumpuan utama pelancong dari luar negara mahupun masyarakat sekitar.

Jika anda tidak baca lagi aktiviti saya pada hari pertama di Seoul . Bolehlah baca disini :-

Percutian Uzair Othman Ke Seoul, Korea Selatan – Day 1

 

DSC_0196

Harga tiket untuk masuk Wax Museum adalah 14000 won (Rm 40) dan anda boleh rujuk (Disini) bagi mengetahui harga bagi kesemua pakej. Wax museum ini menampilkan pelbagai jenis patung ikon terkenal yang dihasilkan daripada lilin. Jadi anda boleh berjumpa dengan pelbagai jenis patung lilin yang kelihatan sama seperti orang asal.

 

DSC_0044

Antara yang sempat saya bergambar adalah Barrack Obama iaitu Presiden Amerika. Beliau mempunyai populariti paling tinggi di laman sosial selaku presiden negara. Kalau diperhatikan dengan lebih rapat, patung ini direka sebjik macam tuan nya.. jadi tak hairanlah tempat ini ramai orang lawati.

 

DSC_0049

Saya sempat juga bergambar dengan Presiden Korea Selatan. Dan paling kanan sekali tu adalah bekas presiden mereka yang bunuh diri. kalau tak silap saya akibat kes rasuah pada 3 tahun lepas.

 

DSC_0144

Yang ini pula  adalah David Beckham yang memakai jersi LA Galaxy. Makin lama makin tua saya tengok si Beckham ni. Yela umur dia pun sudah 38 tahun dan masih lagi bermain bola sepak. Kini beliau bermain untuk pasukan Paris Saint Germain di Liga Perancis.

 

DSC_0184

Ini pula adalah salah satu patung kecil yang mengambarkan kumpulan Beatles . Kumpulan yang sangat terkenal pada zaman datuk nenek kita dahulu. Band asal Amerika ini menjadi kegilaan ramai dan auranya juga memasuki Malaysia sehingga kini. Antara peninggalan The Beatles yang masih kekal sehingga kini adalah gaya rambutnya.

 

DSC_0215

Gambar ni ketika saya berada di luar 63 Building dan bersama anak buah saya iaitu Alia. Dapat juga melihat kawasan sekitar dan bangunan ini juga penuh dengan pejabat dan cafe. Tempat seterusnya adalah Trick Eye. Disini pelbagai jenis lukisan yang mengelirukan dapat anda saksikan. Tempat ini sangat menarik dan sesuai untuk bergambar.

 

DSC_0114

Untuk ke Trick Eye Museum ini adalah berharga 13000 won (Rm 35). Jadi siap-siapkan duit korea anda untuk bayar di kaunter tiket. Jangan risau kerana disana ada guide bahasa inggeris dan anda mudah faham dengan setiap informasi pada gambar.

DSC_0239

Kaunter tiket dia pun macam 3D..hehee.. tak ada lah …sebenarnya inilah salah satu lukisan 3D yang paling depan di Trick Eye Museum.

 

DSC_0248

Pelbagai jenis gambar yang mengelirukan anda dapat dilihat disini. kalau anda pandai ambil gambar pasti akan lebih cantik gambar tersebut dan kelihatan seperti 3D.

 

DSC_0305

Gambar diatas ni saya sedang hisap paip buluh..hehe (saya bukan perokok ye) ..haha

DSC_0332

Tiba-tiba tumbuh sayap dekat belakang badan ni..hehe bolehlah saya terbang lagi jauh lepas ni.. Kalau nak tahu apa lagi menarik kat sini, anda sendiri kene datang.. baru lah tahu macam mana. kat sini masa yang sesuai untuk pergi adalah waktu pagi kerana tak ramai orang. anda bolehlah habiskan masa selama 2 jam untuk menikmati pelbagai jenis gambar Trick Eye disini.

 

DSC_0397

Sebelum bergerak ke lokasi seterusnya, sempat juga saya makan tengah hari. tapi dapat makan sandwich saja..

DSC_0177

Tempat lawatan seterusnya adalah Seoul World Cup Stadium. Stadium ini merupakan stadium rasmi world cup 2002 yang lalu. Banyak pasukan handalan dunia telah bermain di stadium ini. kebetulan pula pada hari yang saya datang itu ada perlawanan Liga juara-juara Asia diantara Seoul FC vs Sendai (Japan). Harga tiket untuk masuk ke Museum dan tempat lawatan adalah 1000 won iaitu Rm 3.

 

DSC_0169

Kat sini bolehlah anda melawat Museum stadium dan persekitaran stadium. kalau yang betul-betul minat bola pasti anda suka ke sini kerana banyak sejarah world cup terdapat disini.

DSC_0137

Saya juga sempat berehat dan melihat bilik persalinan bertaraf dunia di Seoul World Cup Stadium

DSC_0134

Terasa macam mewakili Malaysia di World Cup pulak..hehee

saya memang pemain bola pun..tapi dah lama bersara..hehe

DSC_0413

Salah satu logo pasukan Seoul FC yang anda di dalam stadium ini

DSC_0422

waktu saya pergi ni, cuaca memang sejuk sangat. saya pun terfikir macam manalah rakyat malaysia nak main bola di cuaca sejuk ni..tapi tak jadi masalah disini kerana jersi pemain bola adalah berlainan dari Malaysia. Jersi disini adalah lapisan khas untuk musim sejuk.

DSC_0458

Kalau tak kenal gambar kat atas tu, maknanya anda bukanlah berada di dekat ini..hehe.. Yang diatas itu adalah Ronaldo Lope. Pemain terbaik dunia sebanyak 3 kali. Beliau merupakan salah satu role model saya dalam bola sepak. Edisi World cup 2002 di Korea Selatan dan Jepun telah dimenang oleh Brazil dan di perlawanan akhir Brazil menewaskan Jerman dengan jaringan 2-0. Kedua-dua jaringan dijaringkan oleh Ronaldo.

DSC_0210

Selesai hal bola, kini tiba pula masa untuk shopping. Di korea , terdapat banyak tempat untuk anda shopping. Salah satunya adalah Kwang Jang Market. Disini terdapat pelbagai jenis barangan yang anda boleh beli termasuklah ole-ole dan pasar basah. Terdapat juga pelbagai jenis gerai makanan. Kalau nak makan, anda mestilah pandai pilih yang mana halal dan tidak halal. tidak menjadi masalah untuk shopping disini kerana tempatnya senang dicari dan luas. Cuma lagi baik jika anda mampu bertutur di dalam bahasa korea kerana orang disini tidak fasih berbahasa inggeris.

DSC_0188

Disini terdapat pelbagai jenis Key Chain dan cenderamata yang lain. kalau anda pandai tawar, pasti akan dapat harga yang murah. beli banyak barulah dapat diskaun. tapi orang korea ni susah sikit nak tawar-menawar. kene ikut kedai juga , ada kedai boleh tawar ada kedai tak boleh tawar.

DSC_0187

Di sini juga senang nak cari makanan laut. kalau anda tinggal di hostel, pasti boleh beli disini dan masa sendiri. itu lebih jimat dan dijamin halal.

DSC_0471

Gambar diatas ni ketika saya di Kwang Jang Market. Di awal pagi masih tak ramai orang. pasar ini dibuka seawal jam 10 pagi dan ditutup pada jam 5 pagi.

DSC_0476

Dari sini juga anda boleh pergi ke Dondeamun market dan Cheonggyecheon Stream iaitu tempat shopping dan lokasi sungai yang cantik untuk bergambar.

DSC_0498

Setelah ke Kwang Jang Market, kami dibawa pula ke salah satu shopping complex terkemuka di Seoul iaitu Doota. Disini terdapat sebuah kedai cenderamata yang murah dan ia terletak di tingkat 5.

DSC_0527

Disini merupakan tempat tumpuan pelancong asing dan tidak hairan jika anda terjumpa rakyat Malaysia disini. Ramai pelancong dari luar negara datang ke sini kerana nak shopping disini.  tapi sebelum masuk ke shopping complex Doota ni, saya sempatlah bergambar dan singgah minum hot chocolate dulu. Maklumlah tak tahan sangat cuaca sejuk di sini..hehe

DSC_0591

Kalau kat Malaysia memang berjimat duit nak minum benda-benda macam ni. tapi bila di Korea, semuanya sanggup kerana inilah salah satu pengalaman berharga. Kalau tak cuba kita tak tahu. Ternyata minum air panas sambil menghirup udara segar dan sejuk lebih nyaman dan tenangkan fikiran. cubalah lakukan jika anda kesana :)

DSC_0600

Beli dua air saja, melayang 10000 won. Tapi nikmat tu memang terbaik dan puas hati kerana susah nak menikmati cuaca sejuk sambil minum air panas. kalau kat Malaysia hanya boleh dapat di Genting Highland ataupun cameroon highland. itu pun tak sejuk sangat macam di seoul ni.

DSC_0218

Setelah minum petang, baru lah kami mula shopping disini.  Di kedai No.51 tingkat 5 terdapat sebuah kedai Souvenir Korea. kat sini harganya paling murah berbanding di temapt lain. Jika anda beli t-shirt , kat sini adalah tempat yang sesuai. Satu T-shirt disini berharga 4000 won dan jika anda beli 3 tshirt anda hanya perlu bayar 10000 won.

DSC_0229

Key chain ini pula adalah perkara wajib untuk dibeli jika kesini . Harganya adalah 10000 won dan jauh lebih mahal berbanding key chain di Malaysia.

DSC_0228

Fridge magnet pula berharga 10000 won dan ada lebih mahal lagi dari itu dan bergantung pada kualitinya. Jadi berjimat-cermat jika anda shopping dan buatlah pilihan yang bijak. kat sini memang tak boleh tawar-menawar kerana harganya memang terlalu murah bagi mereka. Bab shopping ni akan disambung pada post khas pada masa akan datang :)

DSC_0631

Sedar tak sedar, sudah hampir malam rupanya. oleh itu kami pun makan malam di tingkat 7 bangunan doota ini. disini terdapat pelbagai jenis makanan dan jika anda tidak pasti sama ada halal atau tidak. anda tidak perlu makan daging atau ayam. pilihlah sayur atau pun ikan sebagai ganti.  Yang paling penting jangan ragu-ragu ketika makan. Makan disini memang terbaik dan bersih. cuma anda perlu bijak memilih makanan sahaja. terdapat juga makanan india disini sebagai pilihan lain untuk makan malam.

DSC_0639

Di korea ni memamng tiap kali makan mesti ada kimchi. macam kat negara kita la mesti ada sambal belacan. jadi inilah menu makan malam yang saya makan. nak sebut pun tak tahu nama, tapi alhamdulillah semuanya okey dan sedap. cuma rasanya sedikit lain dari masakan Malaysia kerana mereka gemar masakan yang berasaskan jeruk.

Percutian Uzair Othman Ke Seoul, Korea Selatan – Day 3

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...