Makan-Makan : Sengkuang Calit Downtown Mines

March 27, 2013 at 9:00 am

Puchong-20130327-02645

 

Setiap kali ke Downtown The Mines, pasti ramai akan singgah di satu gerai yang menjual Sengkuang Calit ini. Sengkuang yang dimakan bersama sos + kacang ini menjadi tumpuan orang ramai kerana sedap dan murah. Hanya terdapat 2 jenis Sengkuang Calit yang dijual disini iaitu Original (RM 2.00) dan Special (Rm 2.50).

Beza original dan Special adalah Original hanya diletakkan sos + kacang sahaja manakala special diletakkan pada sengkuang dengan sos + kacang + dan petis rojak. Dengan sengkuang yang masih baru dan sejuk membuatkan ianya terasa sedap dan anda pasti akan beli banyak untuk makan.

Puchong-20130327-02646

 

Lihat lah gambar Sengkuang Calit ini mesti terliur kalau anda tengok depan mata. anda perlu cuba sendiri dan nikmati sama ada ia sedap atau tidak bagi tekak anda. kalau bagi saya ia memang sedap kerana ia dihidangkan dengan sengkuang yang sejuk. namun anda yang mempunyai alahan pada kacang tidak perlu risau kerana kacang yang diletakkan pada sengkuang ini tidak terlalu memberi kesan pada alahan anda..InsyaAllah…

Puchong-20130327-02647

Bika Ambon : Makanan Wajib Beli Di Medan !!!

March 25, 2013 at 9:00 am

IMG-20130317-02617

 

Kali ini saya nak kongsi satu makanan istemewa masyarakat Medan mahupun seluruh Indonesia. Jika anda ke Medan, pastikan anda mencari kedai menjual Bika Ambon. Kuih yang diperbuat daripada bahan-bahan seperti Telur, Gula dan santan ini amat popular di Medan dan ia dijual dengan pelbagai perisa seperti Pandan, Durian, Keju dan coklat.

Kuih ini juga mampu tahun selama seminggu jika disimpan pada suhu yang sejuk.  Sebelum cerita lebih detail lagi. Pastikan duit anda mencukupi nak borong banyak-banyak untuk bawa pulang ke Malaysia. Harga Bika Ambon ini boleh di dapati sekita 25000 – 50000 rupiah mengikut saiz yang anda inginkan.

 

IMG-20130321-02619

 

Di sekitar Medan, Indonesia anda boleh dapati Bika Ambon ini di mana sahaja kerana hampir setiap tempat menjual kuih ini dan anda perlu pandai tawar-menawar bagi mendapatkan Harga terbaik. Kuih ini juga dikenali sebagai Bingka di Malaysia. Anda juga boleh bagi tahu pada tourist guide anda jika ingin beli Bika Ambon ini. Mereka pasti tahu kedai yang murah dan anda boleh borong sebanyak-banyaknya.

Antara Lokasi menjual Bika Ambon ini adalah di Jl. Kruing, Jl. Mojopahit dan jika anda betul-betul tak sempat nak beli ada satu tempat terakhir untuk beli iaitu di Lapangan Terbang Polonia. Anda boleh beli Bika Ambon ini selepas anda periksa passport di lapangan terbang. Di ruangan kedai dalam lapangan terbang itulah terletaknya satu kedai kek yang menjual bika ambon ini.

 

IMG-20130321-02620

 

Jadi inilah gambaran Bika Ambon

IMG-20130321-02621

 

 ini pula adalah gambaran dalaman Bika Ambon dan rasanya sangat terbaik !!!

 

Burger Bakar Abang Burn Di Jajahan Ke-13 (Cheras Perdana)

February 25, 2013 at 10:51 pm

IMG-20130225-02581

 

wahhhhhhh Burger Bakar !!! Pasti ramai yang meminati Burger Bakar dan ini adalah salah satu Burger Bakal terkenal di Malaysia iaitu Burger Bakar Abang Burn. kali ini saya makan burger bakar di Jajahan ke-13 iaitu di Cheras Perdana. Lokasi yang berdekatan dengan rumah saya membuatkan saya ingin mencuba Burger Bakar setelah kali terakhir saya makan pada 5 bulan lepas.

Pelbagai menu Burger Bakar disediakan dan ada ayam, kambing dan daging. Terdapat menu tambahan seperti cheese dan sosej. Burger Bakar Abang Burn boleh korang tahu lokasi nya melalui FB rasmi iaitu

Burger Bakar Abang Burn

IMG-20130225-02579

 

Kedai jajahan ke-13 ini merupakan cawangan Burger Bakar Abang Burn yang baru dibuka pada beberapa hari lepas, dan orang ramai masih lagi tidak tahu dimana lokasinya. Ia terletak di Cheras Perdana, iaitu di medan selera berhadapan petronas cheras perdana. Ia juga berdekatan dengan bandar tun hussien onn. kalau ada masa jom la makan kat sini ye.

IMG-20130225-02582

 

 

Isi dagingnya memang terbaik dan sedap, jadi kalau nak datang sini pastikan perut anda betul2 lapar ..baru lah dapat makan puas2..hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...