Saya Rindu Kampungku! Tempah Tiket Balik Kampung Serendah Rm 29 Sekarang !!!

April 8, 2013 at 5:32 pm

111

 

Hari ini AirAsia ada buat promotion untuk tiket balik kampung pada Hari Raya Aidilfitiri yang bakal menjelang beberapa bulan lagi. Tiket serendah Rm 29  ini mula dijual pada 8/4/2013 – 14/4/2013.  Penerbangan dari 2/5/2013 – 31 /8/2013.  Jangan lepaskan peluang ni..saya sekadar menyebarkan info ini untuk penjimatan anda pada balik kampung nanti.

Penerbangan Ke Seoul, Korea Bersama AirAsiaX

April 6, 2013 at 7:59 pm

IMG-20130331-02659

 

Bermulanya perjalanan saya ke Seoul, Korea Selatan 1 April 2013 atau lebih tepat lagi pada jam 5 pagi. Ia bermula dengan saya bergerak ke Terminal LCC (LCCT) yang mengambil masa selama sejam dari rumah saya. Gambar yang anda lihat diatas, itulah beg yang saya bawa ke korea. sikit dan ringan saja sebenarnya kerana tidak banyak baju saya bawa.

Saya ke Seoul menaiki pesawat AirAsiaX (D7 505) yang mengambil masa penerbangan selama 6 jam 30 minit ke Incheon International Airport (Seoul). Waktu penerbangan saya adalah pada jam 9 pagi dan saya telah menguruskan beg dan passport pada masa yang ditetapkan.

Untuk pengetahuan anda, jika anda menaiki AirAsiaX, anda perlu check in Baggage seawal 3 jam dari waktu penerbangan. waktu terakhir untuk check in beg adalah satu jam sebelum penerbangan. Selain itu, anda juga perlu menyelesaikan semakan passport di imigresen sekurangnya satu jam sebelum penerbangan. Jika anda gagal berbuat demikian, mungkin anda tidak dibenarkan untuk menaiki pesawat tersebut dan tiket anda tidak boleh ditebus semula.

 

IMG-20130401-02660

 

 

Untuk cari kaunter mana yang anda perlu check in beg tidaklah sesusah mana. Dii depan pintu pelepasa terdapat senarai kaunter yang menunjukkan destinasi kemana anda ingin pergi (Papan tanda warna hijau) . Anda boleh cari papan tanda warna hijau tu di depan pintu perlepasan. Anda hanya dibenarkan membawa hand carry seberat 7 KG sahaja, jika lebih anda perlu buang lah apa yang patut di dalam beg anda.

untuk check in beg ini, pastikan anda membawa passport dan flight details bagi memudahkan urusan beg anda. Setelah selesai check in beg, anda bolehlah memasuki pintu perlepasan mengikut destinasi anda. Terlebih dahulu anda perlu diperiksa passport dan bagi warganegara Malaysia anda disarankan mengunakan kaunter khas bagi mempercepatkan perjalanan anda.

Bagi penerbangan AirAsiaX , anda akan diasingkan dari orang lain dan satu bilik khas anda akan duduk bagi menunggu waktu flight anda. Setelah pintu di buka ,barulah anda boleh menaiki pesawat dan amat mudah jika anda datang awal kerana anda boleh beratur dihadapan dan boleh masuk ke dalam kabin kapal terbang lebih awal bagi mendapat ruang untuk meletakkan beg. Ini kerana ruang letak beg sentiasa penuh dan anda perlu cepat bagi mengelak ia penuh dikawasan tempat duduk anda.

 

IMG-20130401-02662

 

Dalam flight AirAsiaX, kebanyakkan penerbangan adalah jarak jauh seperti ke Australia, Korea Selatan, Saudi Arabia, Jepun dan China. Oleh itu , saya telah pun menempah comfort kit iaitu terdiri daripada selimut, alas tengkuk dan penutup mata. Ia amat bagus bagi mengekalkan keselesaan anda di dalam penerbangan jarak jauh ini. Harga comfort kit ini ada boleh dapati secara online kira-kira dalam Rm 30.. Jika beli di atas flight harganya lebih mahal.

Macam-macam anda boleh beli di website AirAsia iaitu secara online dan ianya lebih murah. Saya selalu tempah awal bagi menjimatkan duit dan anda dapat menikmati penerbangan dengan lebih selesa.

IMG-20130401-02664

 

Bagi memasuki negara Korea Selatan, anda perlu mengisi borang ketibaan dan borang  isytiharan imigresen . Ini merupakan syarat wajib bagi memasuki mana-mana negara di dunia. Anda tidak perlu risau jika ke Korea kerana anda tidak memerlukan VISA bagi memasuki negara ini dan anda hanya perlukan passport sahaja. Isi borang dengan betul dan pastikan anda tahu di mana anda tinggal di Seoul nanti.

 

IMG-20130401-02667

 

Kalau lama sangat diatas flight, perut pun mulalah lapar. Flight bersiri D7 ini selalunya lambat sikit nak serve makanan. Ia mengambil masa selama 1 hingga 2 jam selepas perlepasan untuk serve pelanggan pesawat ini.  Kalau anda sudah beli makanan secara online, anda hanya perlu tunjukkan flight details atau tiket kapal terbang anda kepada pramugara atau pramugari. Mereka akan melayan anda mengikut barisan hadapan sehinggalah ke barisan belakang pesawat.  Kalau dah terlepas pun ,anda masih beleh membeli makanan lagi. tak jadi masalah pun. Pastikan anda makan puas-puas kerana perjalanan ini sangat lama dan jauh.

 

IMG-20130401-02669

 

Saya telah pun order Chicken Lasagna yang berharga Rm 13 yang dibeli secara online. Set ini juga termasuk air mineral dan ianya sangat sedap dan berbaloi. Anda cubalah nanti, saya memang boleh katakan makanan ini memang sedap dan terbaik disediakan oleh AirAsia.

 

IMG-20130405-02687

 

Setelah makan, tibalah masa untuk tidur kerana perjalanan masih jauh lagi. Jika cuaca tidak baik mungkin agak susah untuk anda tidur kerana kapal terbang ni akan selalu berlaga dengan awan.  Tapi dengan AirAsiaX , pilot mereka memang terbaik dan terlatih dan saya dapat menikmati penerbangan dengan selesa tanpa sebaarang masalah. Yang paling penting jangan mengatal nak mengurat pramugari ye. Memang cantik-cantik semuanya. Di dalam penerbagan AirAsiaX, pramugari dan pramugara telah dipilih dari serata dunia. Jadi macam-macam orang ada kat staf airasia ni. Antaranya adalah dari Korea, Malaysia, Indonesia, Thailand, China dan banyak lagi.

saya akan sambung perjalanan saya di post yang akan datang.. banyak lagi saya nak cerita pasal trip saya ke korea ni. tapi cukup sampai disini dulu. Sampai jumpa lagi :)

Application: Genting Malaysia Scholarship

March 28, 2013 at 8:48 pm

21

 

 

GENTING MALAYSIA SCHOLARSHIP ELIGIBILITY

Applicants must meet the following criteria when applying for the Genting Malaysia scholarship:

1. Malaysian citizen aged 23 years and below.

2. Must be waiting for admission to pursue a full-time degree course in a local or overseas university. Those already pursuing a
degree are not eligible.

3. Must possess the requisite pre-university qualification:
i)    STPM: minimum 3 As, OR
ii)    Matriculation/Diploma: CGPA 3.5 or above, OR
iii)   A-Level: minimum 3 As, OR
iv)   Australian TER: minimum 90.0, OR
v)    Recognized foundation/Pre-university courses: equivalent to CGPA 3.5 or above, OR
vi)   International Baccalaureate: minimum 36.0

4. Strong leadership skills demonstrated through active participation in extra-curricular activities.

5. Family household income not exceeding RM 5,000.00 per month.

6. Not presently holding other scholarship or study loan.

7. For the preferred fields and approved universities, please refer to FAQs.

Note: Relevant work experience, co-curricular activities, professional qualifications, and achievements, where applicable, are added advantages.

 

HOW TO APPLY
1. All scholarship applications and supporting documents must be submitted via the online submission system before the closing

date.

2. All required fields (i.e. personal particulars, information on courses applied, particulars of parent/guardian, education
background, etc.) must be completed. Incomplete applications will be rejected.

3. Applicants must submit the following supporting documents together with their application form:
●  Passport-sized photograph
●  Education certificates (STPM/A-Level and/or Diploma certificates, university acceptance/offer
letter, etc.)
●  Updated résumé – including applicant’s co-curricular/extra-curricular activities, achievements
and certificates
●  Parent’s/Guardian’s Income Tax J-Form
●  One (1) page PowerPoint summary of yourself, illustrating your personal profile, aspirations,
academic background, and any other relevant facts.

4. All attached documents should not exceed 6MB in file size and each attachment’s size is limited to 500KB. You will not be
able to submit your application if the total file size exceeds 6MB or if any of the attachment’s size exceeds 500KB. Please
reduce your attachment’s size before submission.

Please note that this application is only available online. GENTING MALAYSIA DOES NOT ACCEPT HARD COPIES OF ANY DOCUMENTS. Completed applications must reach us latest by 14 April 2013. Only shortlisted candidates will be notified for an interview.

Apply Online ( www.rwgenting.com)

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...