Popular Tags:

Pesawat Malaysia Airlines MH17 Terhempas?

July 17, 2014 at 11:53 pm

as

 

 Berikut adalah kronologi dan senarai berita terkini

FACTS on Boeing 777 (9M-MRD):

FIRST Flight: 17th July 1997
LAST Flight: 17th July 2014

Exactly on17th Anniversary?

SubhanAllah. Kuasa Allah.

 berita

MOSCOW 17 Julai – Sebuah pesawat penumpang Malaysia membawa 295 penumpang dan anak kapal terhempas di Ukraine dekat sempadan Rusia, lapor Interfax memetik sumber industri penerbangan sebagai berkata.

Menurut laporan itu, pesawat Boeing itu dalam perjalanan dari Amsterdam ke Kuala Lumpur apabila nahas itu berlaku.

Reuters tidak dapat mengesahkan laporan itu setakat ini. – Reuters (COPY UTUSAN)

 

Ini pula adalah statement rasmi dari MAS

‪#‎MASalert‬ - Media Statement 1 – MH17 Incident
Released at 12:30am/18 July 2014

Malaysia Airlines confirms it received notification from Ukrainian ATC that it had lost contact with flight MH17 at 1415 (GMT) at 30km from Tamak waypoint, approximately 50km from the Russia-Ukraine border.

Flight MH17 operated on a Boeing 777 departed Amsterdam at 12.15pm (Amsterdam local time) and was estimated to arrive at Kuala Lumpur International Airport at 6.10 am (Malaysia local time) the next day.

The flight was carrying 280 passengers and 15 crew onboard.

More details to follow.

 

details terakhir pesawat malang :-

4

 

 APA KENE MENGENA PULAK DENGAN VIDEO NI ?


10489683_10152576880580827_6041096256677134986_n
10402057_10152255595291235_6272055692819297860_n 10533034_10152255595276235_1891570337277511175_n 10550839_10152255595266235_8778824378642649462_n
senarai nama cabinc crew #MH17
10397831_10152612558213875_6538837422501059591_n
gambar instagram terakhir dari salah seorang penumpang
1017529_10152255623086235_2810838219375641023_n
gambar mangsa
z
KIEV: Pegawai Kementerian Kecemasan berkata, terdapat beberapa bahagian anggota badan yang sudah berkecai berada di sekitar sehingga 15 kilometer dari lokasi nahas pesawat berkenaan terhempas.
Beliau yang berada di lokasi kejadian berkata, sekurang-kurangnya 100 mayat ditemui bergelimpangan di lokasi berkenaan.

Sementara itu, Presiden Ukraine, Petro Poroshenko berkata, Angkatan Tentera negara itu tidak terbabit dengan laporan yang mengatakan pesawat Malaysia Airlines (MAS) MH17 yang dalam perjalanan dari Amsterdam ke Kuala Lumpur itu ditembak jatuh.

“Pihak angkatan tentera tidak melepaskan sebarang tembakan terhadap mana-mana sasaran di udara,” katanya dalam sidang media, sebentar tadi.

x

Bagaimanapun, beliau tidak menolak kemungkinan pesawat yang membawa 295 penumpang itu ditembak jatuh.

“Kami yakin mereka yang bersalah dalam tragedi ini akan bertanggungjawab terhadap perkara yang mereka telah lakukan,” katanya.

Terdahulu, media melaporkan pesawat penumpang Boeing itu terhempas di Ukraine dekat sempadan Russia, malam ini.
Sementara itu, dalam Twitter Malaysia Airlines (MAS), melaporkan pihaknya terputus hubungan dengan pesawat MH17 dari Amsterdam.

Kedudukan terakhir pesawat ialah di ruang udara Ukraine.- Sky News

 

i o u y

 

10513282_1507764442770684_6600663195700680369_n

salah seorang facebook mangsa

22

sementara itu :

GRABOVO, (Ukraine): Pesawat MH17 dari Amsterdam ke Kuala Lumpur itu dipercayai ditembak jatuh oleh militan pro-Russia di timur Ukraine, dakwa pegawai Kementerian Dalam Negeri Ukraine.

Pegawai berkenaan menuduh ‘pengganas’ menggunakan peluru berpandu darat ke udara untuk menembak pesawat itu, kejadian yang menegangkan lagi kemelut antara Kiev dan Moscow.

Serpihan pesawat itu dipercayai terhempas di kawasan perkampungan Grabovo, kira-kira 40 kilometer dari sempadan Russia di kawasan di mana pemisah pro-Russia bergiat aktif dan mendakwa pernah menembak jatuh pesawat lain.

Pegawai Kementerian Dalam Negeri Ukraine, Anton Gerashchenko dalam Facebooknya berkata, pesawat Boeing 777 itu dipercayai terhempas berhampiran bandaraya Donetsk, dan menambah ia ditembak menggunakan “sistem anti-pesawat Buk’ oleh pengganas.”

Laporan agensi juga memetik pemimpin pemisah menuduh pasukan Ukraine menembak jatuh pesawat berkenaan tetapi pegawai Ukraine berkata tenteranya tidak terbabit.

Agensi Berita Ukraine, Interfax melaporkan pesawat berkenaan hilang daripada radar ketika ia sedang terbang setinggi 33,000 kaki, ketinggian biasa bagi mana-mana pesawat.

Ukraine menuduh Russia memainkan peranan aktif dalam konflik empat bulan itu dan menuduhnya pernah menembak jatuh jet pejuang Sukhoi Su-25 Ukraine – tuduhan yang dinafikan oleh Moscow.
Komander tentera pemberontak, rakyat Russia bernama Igor Strelkov, menulis dalam media sosial sejurus sebelum laporan mengenai pesawat MH17 itu bahawa pasukannya pernah menembak jatuh pesawat Antonov An-26 di kawasan sama. – Reuters

 

 

Senarai tidak rasmi penumpang MH17:

  • Belanda 143
  • Australia 27
  • Malaysia 20 ( 2 bayi)
  • Indonesia 11 (1 bayi)
  • British 6
  • Jerman 4
  • Belgium 3
  • Filipina 3
  • Kanada 1
  • Tidak diketahui 62

Jumlah 280

  • Kru teknikal 4 lelaki
  • Kru kabin 11 (3 lelaki / 8 wanita)
  • Semua kru warga Malaysia

Jumlah keseluruhan 295

Jumlah warga Malaysia 35

PAKEJ KOREA SELATAN 5 HARI 4 MALAM (PAKEJ BAJET)

July 7, 2014 at 11:30 am

IMG-20140319-WA0001

TRAVEL DATE : 25 – 29 APRIL 2015 

PAKEJ KOREA SELATAN 5 HARI 4 MALAM 

……………………………………………………………………………

Program Itinerary

Day 1 (Lunch / Dinner)

Tiba di Incheon airport dan bergerak ke Iteawon untuk ke Guest House. Melawat Masjid Antarabangsa Iteawon dan Iteawon market.

Day 2 (Lunch / Dinner)

Melawat Insadong culture road dan Namsangol Hanok village iaitu rumah tradisional masyarakat korea. Menikmati permandangan Seoul dari bukit Namsan dan melawat Namsan Tower (Not include observation). Meneruskan lawatan ke Padlock love yang terkenal dengan beberapa rakaman drama korea selatan. Shopping di Myeongdong market yang terkenal dengan barangan trend terkini korea selatan.

Day 3 (Lunch/ Dinner)

Melawat Gyeongbukgung palace, Gwanghamun square dan cheonggyecheon stream.  Ia merupakan lokasi awal istana di seoul. Shopping di Dongdaemun market (Doota) yang merupakan shopping souvenir termurah di Seoul.

Day 4 (Lunch /Dinner)

Nami island Tour. Pulang semula ke Seoul dan shopping di Nandaemun market.

Day 5 (No meals)

Airport transfer.

 

20140427_140341

PAKEJ TERMASUK

  • Penginapan 5 hari 4 malam
  • Makan sepeti dalam itinerary
  • Bayaran masuk tempat lawatan
  • Transport (Subway)
  • Airport transfer
  • Tour guide (Malay/English)
  • Tiket penerbangan pergi balik (KL-SEOUL + Luggage 20 kg) – AirAsia

HARGA PAKEJ:

  • Penginapan Dorm : RM 2590 Per person 
  • Penginapan Family Room : RM 2990 per person
  • Harga kanak-kanak (umur 2-10 tahun) : RM 2360 per person
  • Bayi (umur 2 tahun kebawah) : RM 500 per person 

 

Tambahan pakej (jika mahu)

  • tambah sehari dengan lawatan ke Everland Theme Park
  • Tarikh travel anda menjadi 25-30 April 2015 (6 hari 5 malam)
  • Tambahan RM 350 per person (dorm) / RM 400 per person (family room)

……………………………………………………………………………………………………

PENTING ( MESTI BACA )

  • Jadual itinerary boleh diubah mengikut kesesuaian masa dan tempat serta keadaan.
  • pakej ini diuruskan oleh saya atau tour guide under saya.
  • saya bukan travel agency (Freelance), pakej ini berkonsepkan pakej murah dan backpacker.
  • harga mengikut kadar semasa tiket kapal terbang.
  • Makan halal dan pork free.
  • Deposit bayaran RM 1500 per person dan bayaran penuh dua (2) bulan sebelum travel.
  • Pakej berkonsepkan backpacker dan banyak guna subway/jalan kaki.
  • Penginapan adalah hostel/dorm (Bilik lelaki & perempuan asing melainkan family)
  • Boleh bawa beg tarik, tak ada masalah.
  • Jika beli flight sendiri, mesti sama tarikh dan waktu group ini.
  • Tidak akan bertanggungjawab atau bayar ganti rugi sekiranya ada pembatalan, perubahan waktu penerbangan, ataupun kelewatan.

KELEBIHAN PAKEJ INI

  • Airport transfer disediakan untuk pulang ke airport incheon
  • Shuttle bus dari Seoul ke Nami Island.
  • Laundry, Iron, Dapur dan water dispenser (heater) di sediakan di hostel
  • tour guide berbahasa melayu/english
  • masa fleksible mengikut keinginan pelancong.
  • semestinya ada WIFI yang pantas !!!
  • Tidak akan bawa ke kedai ginseng atau barang kemas.
  • Tempah awal untuk dapat harga semurah ini.

Untuk tempahan & pertanyaan:

 

PAKEJ MURAH KOREA SELATAN 2015 (7 Hari 6 Malam – SEOUL & JEJU ISLAND)

May 14, 2014 at 10:41 pm

20140501_101935

Annyeonghaseyo, Kini pakej korea selatan 2015 telah mula dijual oleh saya. Pakej selama 7 hari 6 malam bakal memberikan anda percutian idaman dengan cost yang rendah serta menjimatkan. Konspep percutian adalah backpacker concept dan sesuai untuk semua peringkat umur.

Travel Date : 17 – 23 April 2015 (7 hari 6 malam)

  • musim spring
  • Tempahan terkini : 11 orang
  • Kekosongan : 9 orang

20140430_141057

Travel Itinerary JEJU ISLAND + SEOUL (7 Hari 6 malam)

Day 1 (No meals)

Setibanya di Incheon Airport, anda akan meneruskan perjalanan ke Gimpo Airport seoul untuk transit ke Jeju Airport. Check in di Guest house setelah tiba di Jeju. Free & easy atau boleh berehat di Guest House.

  • Optional/pilihan : Boleh melawat Jeju city dengan Transport taxi (Optional/cost sendiri).
  • Antara tempat lawatan di Jeju City : Dongmun market, Dragon Headrock, mystery road & LoveLand Jeju.

Day 2 (Breakfast/lunch)

Sarapan pagi disediakan di Guest House. Memulakan lawatan ke Jeju island dengan Jeju Bus tour. Antara lokasi lawatan adalah :-

  • Trick Art Museum
  • Seongeup folk village
  • Woman Divershow
  • Seongsan ilchulbong park
  • Via Jongdairi shore road
  • Manjang cave (Longest cave in Asia)

setelah tamat lawatan bus tour, meneruskan perjalanan ke Jeju airport untuk Flight ke Gimpo Airport seoul. Setelah tiba di seoul, check in guest house di Iteawon.

Day 3 (Lunch/Dinner)

Lawatan pertama di seoul adalah  melawat Namsangol Hanok Village yang cukup terkenal dengan rumah tradisional Korea. Anda boleh melawat beberapa lokasi menarik di dalam Hanok village ini dan boleh mencuba pakaian Tradisional korea iaitu Hanbook. Meneruskan lawatan ke Insadong culture road yang merupakan lokasi shopping barangan tradisional korea sehinggalah ke souvenir. Lokasi terakhir di hari pertama di Seoul adalah di Nandaemun market yang cukup terkenal dengan barangan Souvenir korea dan Brooch.

Day 4 (Lunch/Dinner)

Melawat Deuksugung Palace (Korean Palace) di City Hall. Meneruskan lawatan ke Namsan Tower (Seoul tower) dengan menaiki cable car. Menikmati permandangan menarik bandara seoul di Namsan Tower (Not include observatory). Berhampiran Namsan tower terdapat Teddy Bear shop dan Padlock love untuk anda lawati. Shopping di Myeongdong market yang terkenal dengan barangan kosmetik, souvenir korea serta pakaian trend terkini di korea. Di myeongdong market anda dapat membeli-belah barangan terkini korea dan bagi peminat kpop disini merupakan lokasi utama untuk mendapat merchandise artis kesayangan mereka.

Day 5 (Lunch/Dinner)

Melawat Nami Island dengan menaiki shuttle bus. Menikmati beberapa lokasi menarik di Nami island seperti tugu winter sonata dan winter sonata statue. Disini juga anda boleh menikmati suasana segar dan nyaman dengan menyewa basikal. Menikmati Nasi goncang di Nami island (lunch) yang cukup terkenal pada masa kini. Pulang semula ke seoul dan shopping di Doota mall (souvenir shop)

Day 6 (Lunch/Dinner)

Melawat Gyeongbukgung Palace yang terkenal menerusi beberapa drama korea. Sebuah istana terkenal di tengah-tengah bandaraya seoul dan sangat cantik lokasi nya untuk ambil gambar kenangan. Melawat Gwanghamun square dan cheonggyecheon stream yang merupakan sungai terbersih di seoul dan hiasan di jalanannya yang menarik. seterusnya akan melawat Hello kitty café atau Tom’s Café (Not include meals/drinks) dan shopping di sekitar Hongdae shopping area.

Day 7

Airport Transfer ke Incheon Airport.

20140427_140341

 

PAKEJ TERMASUK

  • Tiket penerbangan pergi & balik (Airasia KL – SEOUL / Not include Luggage)
  • Tiket penerbangan pergi & balik (Seoul- Jeju island with 15 kg luggage)
  • Penginapan di Jeju island & Seoul (Hostel/Dorm Concept)
  • Transport (subway/shuttle bus)
  • Airport transfer ke Incheon Airport
  • Makan seperti dalam Itinerary (Halal/Pork Free)
  • Tiket masuk tempat lawatan (seperti tertulis di Itinerary)
  • Tour guide (Malay/english)

 

20140427_175225

PENTING ( MESTI BACA )

  • Jadual itinerary boleh diubah mengikut kesesuaian masa dan tempat serta keadaan.
  • pakej ini diuruskan oleh saya atau tour guide under saya.
  • saya bukan travel agency, pakej ini berkonsepkan pakej murah dan backpacker.
  • harga mengikut kadar semasa tiket kapal terbang.
  • Makan halal dan pork free.
  • Deposit bayaran RM 2000 dan bayaran penuh satu bulan sebelum travel.
  • Pakej berkonsepkan backpacker dan banyak guna subway/jalan kaki.
  • Penginapan adalah hostel/dorm (Bilik lelaki & perempuan asing melainkan family)
  • Boleh bawa beg tarik, tak ada masalah.
  • Jika beli flight sendiri, mesti sama tarikh dan waktu group ini.
  • Tidak akan bertanggungjawab atau bayar ganti rugi sekiranya ada pembatalan, perubahan waktu penerbangan, ataupun kelewatan.

KELEBIHAN PAKEJ INI

  • Airport transfer disediakan untuk pulang ke airport incheon
  • Shuttle bus dari Seoul ke Nami Island.
  • Laundry, Iron, Dapur dan water dispenser (heater) di sediakan di hostel
  • tour guide berbahasa melayu/english
  • masa fleksible mengikut keinginan pelancong.
  • semestinya ada WIFI yang pantas !!!
  • Tidak akan bawa ke kedai ginseng atau barang kemas.
  • Tempah awal untuk dapat harga semurah ini.

20140513_101447

HARGA PAKEJ (SEOUL + JEJU ISLAND)

  • RM 3750 per person (Penginapan dorm/hostel)
  • RM 4250 per person (Penginapan family room)

TAMBAHAN PAKEJ JIKA MAHU (Tidak wajib)

  • Luggage 20 kg = RM 140 per person (Flight KL-SEOUL pergi balik)
  • makan dalam flight KL – SEOUL = RM 35 (pergi balik)
  • Flight Insurance = RM 50

*Deposit bayaran RM 2000 Per person dan bayaran penuh sebelum 30 November 2014

20140513_113955

 

Ingin sambung lawatan ke Everland Theme Park?

  • Pakej termasuk tambahan sehari penginapan, Lunch & Dinner, Tiket Everland dan Transport.
  • Tarikh lawatan anda akan menjadi seperti ini 17-24 April 2015 (8 hari 7 malam)

(TAMBAHAN SEHARI)
8 HARI 7 MALAM (JEJU + SEOUL + EVERLAND)

  • Penginapan Hostel : RM 4100 per person
  • Penginapan Family Room : RM 4570 per person

TAMBAHAN PAKEJ JIKA MAHU (Tidak wajib)

  • Luggage 20 kg = RM 140 per person (Flight KL-SEOUL pergi balik)
  • makan dalam flight KL – SEOUL = RM 35 (pergi balik)
  • Flight Insurance = RM 50

Untuk tempahan dan sebarang pertanyaan

Email : uzairblog90@gmail.com

Facebook : Uzairothman.com 

20140513_131615

 Uzair Othman

JOM BERCUTI KE KOREA SELATAN !!!

Antara pakej korea selatan yang turut disediakan :-

20140426_112832(0)

Melawat masjid antarabangsa Iteawon

20140426_184455

Menikmati Aiskrim Turki Dondurma

20140426_193447

Shopping di Gangnam Underground market sepanjang 400 meter !!!

20140427_135951

Upacara pertukaran pengawal istana

20140427_175100

Lebih cantik jika anda pergi di musim bunga

20140427_221943

menikmati makan makanan korea..ini adalah Bulgogi set

20140428_152640

shopping souvenir korea yang murah..ada tempatnya..

20140428_180632

Makan ikan bakar Dongdaemun market

20140430_115803

Berbasikal di Nami Island

20140430_134409

Makan nasi goncang Nami Island

20140501_100926

upacara pertukaran pengawal secara besar-besaran di Gyeongbukgung palace

20140502_114756

lawatan ke Hello kitty cafe atau pun lepak di Toms cafe yang merupakan salah satu cafe yang banyak kucing di dalam nya.

20140502_155413

Ini jika mahu, boleh melawat station Tv KBS !!

Pakej Percutian Korea selatan Murah & Jimat 2015

April 20, 2014 at 11:13 pm

IMG-20140319-WA0001

Mencari pakej murah ke korea ?? Kami menawarkan pakej termurah ke korea dengan mengikut kesesuaian bajet anda. Pakej berkonsepkan Backpacker ini lebih jimat dan anda boleh melawati pelbagai tempat menarik di korea selatan.

PAKEJ INI TRAVEL DARI MARCH – MAY 2015 

(Boleh pilih tarikh pilihan anda)

20140427_140341

Antara pakej korea selatan yang turut disediakan (klik pilihan dibawah)

 

20140501_101935

Cadangan Tarikh Lawatan

*Dinasihatkan tidak memilih tarikh percutian pada hari Isnin dan Selasa kerana terdapat beberapa tempat lawatan akan bercuti pada hari tersebut.

Perkara penting untuk tempahan & pertanyaan pakej:-

  • Nyatakan tarikh lawatan
  • Jumlah ahli join travel (Dewasa/kanak-kanak/bayi)
  • Jenis pakej : Nyatakan pakej yang anda inginkan seperti diatas.

Untuk pertanyaan dan tempahan :

  • Email : uzairblog90@gmail.com
  • Facebook : UzairOthman.com 
  • Wechat : uzairothman16
  • whatsapp & sms : 010-2325292 (sila baca pakej dulu sebelum bertanya)

 

Jika ingin join group (musim spring) tarikh : 17-23 April 2015  ( sila klik disini)

 

Taman Arnab Kampung Melaka – Hulu Langat

July 21, 2014 at 11:18 pm

10410528_784615701590699_1687959890166883415_n

Taman Arnab Kampung Melaka terletak di Batu 9 Cheras yang merupakan salah satu projek terbaru saya . Lokasi taman di sebelah rumah saya ini adalah salah satu aktiviti terluang . Pelbagai jenis arnab di bela di Taman Arnab Kampung Melaka  ini seperti baka Mix Angora, Mix New Zealand, Lion Head, Angora dan banyak lagi. Taman ini dibuka kepada semua pengunjung dan dinasihatkan untuk hubungi dulu nombor telefon di gambar untuk memaklumkan kehadiran anda.

 

10478233_784699941582275_8517220752723522432_n

Selain melakukan proses penjagaan arnab, saya juga membiak kan arnab ni supaya dapat melahirkan banyak lagi generasi baka arnab. Jika ada yang berminat untuk beli arnab, boleh lah datang ke Taman Arnab kampung melaka ini. kedatangan anda sentiasa di alu-alukan. Kalau nak bergambar dengan arnab boleh saja dan ia percuma. Anda juga digalakkan untuk menderma untuk Taman arnab ini membeli makanan arnab.

Dengan duit yang di dermakan, Taman Arnab akan membeli makanan arnab dan supplement arnab seperti:-

  • Makanan Arnab Pallet cargill  (kos RM 60 / 25 kg)
  • Rumput Timohty atau AlfaAlfa  (Kos RM 40 / 5 KG)
  • Vitamin Arnab (EM4) ( RM 35 / 5 liter)
  • Ubat kurap (RM 25
  • shampoo arnab (RM 20)

Kepada yang ingin menderma, boleh la salurkan bantuan ke account ini :-

  • CIMB : 7010473005
  • Maybank :  16 2021 3809 32
  • Atas Nama : Mohamad Uzair Bin Othman

 

10479468_781353988583537_3091824440341517494_n

Kini terdapat 13 ekor arnab yang di bela di taman arnab kampung melaka ini dan ia nya akan membiar dan terus bertambah bilangannya. kepada yang ingin menderma Arnab juga boleh berbuat demikian kerana tempat ini sesuai untuk arnab bermain di kawasan rumput yang ada di taman arnab kampung melaka. Kini terdapat 9 buah sangkar  dan kepada sesiapa yang ingin derma sangkar, pun kami terima :)

 

10487241_785074064878196_1255864465391318158_n

Berikut adalah beberapa gambar arnab yang ada disini:-

10489763_781353735250229_1820791200501884826_n (1) 10509521_784700534915549_2086340156119721872_n 10553400_784701441582125_6605289650997398442_n