TRIP BACKPACKER UZAIR OTHMAN KE LONDON, UK

March 5, 2016 at 12:01 am

6

 

Kali ni saya sambung cerita perjalanan backpacker Europe dan kali ini destinasinya adalah Kota London. Cerita ni saya saya dah skip banyak jadi ini jela yang mampi di ceritakan…perjalanan bermula dari Barajas Airport, Madrid kerana London merupakan destinasi ketiga saya dalam lawatan ke Eropah. Dari Madrid saya memilih penerbangan EasyJet iaitu syarikat penerbangan tambang murah yang terkenal di Euro. Lebih kurang macam AirAsia jugak..harga Tiket flight dalam 30 Pound sterling sehala dan tidak termasuk luggage kalau ada .

 

7

macam gini lah suasana dalam flight easy jet ni..sama je macam airasia..

8

kalau beli makanan atau minimum korang boleh bayar dalam 2 jenis currency iaitu Pound sterling dan Euro…oleh sebab saya nak pecah duit jadi guna lah matawang Pound sterling…harga set makanan diatas adalah 3.60 pound sterling..

9

Bila tiba di London, flight mendarat di Gatwick Airport…london ada 3 airport, jadi korang pilih lah yang mana dekat dengan penginapan korang..Gatwick airport ni kecik je..jadi dari airport ke penginapan, naik lah bas…kalau tempah awal memang murah ..leh dapat 2 pound sterling saja sehala untuk ke bandar London.

11

jadi disinilah saya menginap malam ni… Euro Lodge Clapham…

10

Harga bilik camni lebih kurang 56 Pound sterling satu malam…ini lagi berbaloi lah dari stay kat dorm..

selesa dan macam2 ada kat bilik ni..memang puas hati dan rekemen..

5

esok nya mula lah berjalan kota london… gambar kat atas ni adalah di Victoria Station..kat sini lah tempat train antara bandar yang menghubungkan UK dengan europe.. pusing2 kota london ni guna tube (train). Cost sehari adalah 12 pound sterling untuk day ticket.

12

antara yang di lawati adalah Tower Bridge..sungai keruh ajeee..

13

ini di atas tower bridge

14

lepas tu shopping souvenir di Camden Town lebih kurang 30 minit dari Center of london.

15

kalau rasa nak chill ke lepak2 ke..datang Oxford circus..kat sini femes la tempat shopping barang2 mahal tu..

kita tengok aje la…bukan tak mampu..tapi buat habis duit je..hahaha

16

kat sini banyak la pemuzik jalanan dan kota london ni selamat sebab banyak polis.

4

tempat paling wajib pergi adalah Buckingham palace..leh la tengok Ratu Elizabeth kalau dapat lah..

2

Yang kat belakang saya ni London Eye.. tak naik pun…haha

1

Yang ni Big ben…jam besor

3

kalau nak cari makanan halal ada banyak dekat Bayswater ni..souvenir pun banyak kat sni..majoriti orang islam yang berniaga.

jadi itu jelah antara tempat lawatan di London..banyak lagi sebenarnya..tapi ini saja kot yang femes kat sana..

kalau di tanya London best ke tak…London best kalau anda banyak duit shopping..

akan jadi bosan bila sekadar datang dan tengok saja..hahaha..sekian..