Popular Tags:

PAKEJ KOREA SELATAN BACKPACKER MUSLIM 2015

April 20, 2014 at 11:13 pm

cats

Mencari pakej murah ke korea ?? Kami menawarkan pakej termurah ke korea dengan mengikut kesesuaian bajet anda. Pakej berkonsepkan Backpacker ini lebih jimat dan anda boleh melawati pelbagai tempat menarik di korea selatan.

PAKEJ KOREA SELATAN 2015 (Bajet & Backpacker)
tempah awal sebelum harga flight naik lagi. sila email untuk quotation.

email : cuticutibajetmurah@gmail.com

IMG_1941

 

PAKEJ BACKPACKER MUSLIM KOREA SELATAN 2015 & 2016
Tempah sekarang bagi mendapatkan harga ini..

Tarikh Travel Sudah ditetapkan:-
– Pakej OCT = 3-8 October 2015 (Autumn season – 6D5N)
– Pakej NOV = 7 – 12 November 2015 (Autumn Season – 6D5N
– Pakej DEC = 8-13 November 2015 (winter season – 6D5N)
– PAKEJ A : 8-13 April 2016 ( spring season – 6 hari 5 malam)
– PAKEJ B : 8-15 April 2016 ( spring season – 8 hari 7 malam)
– PAKEJ C : 15-20 April 2016 ( spring season – 6 hari 5 malam)
– PAKEJ D : 15-22 April 2016 ( spring season – 8 hari 7 malam)

Tempat lawatan :-
– PAKEJ OCT : SEOUL + NAMI ISLAND + EVERLAND
– PAKEJ NOV : SEOUL + NAMI ISLAND + EVERLAND
– PAKEJ DEC : SEOUL + NAMI ISLAND + EVERLAND
– PAKEJ A : SEOUL + NAMI ISLAND + EVERLAND
– PAKEJ B : SEOUL + NAMI ISLAND + EVERLAND + JEJU ISLAND
– PAKEJ C : SEOUL + NAMI ISLAND + EVERLAND
– PAKEJ D : SEOUL + NAMI ISLAND + EVERLAND + JEJU ISLAND

Pakej termasuk :
– Penginapan sepajang lawatan (Dorm/Double bed/family room)
– Tiket penerbangan KL-SEOUL (pergi balik) bersama Luggage 20 kg per person
– Makan seperti dalam itinerary
– Transport subway/Public bus/ shuttle bus
– Tiket masuk tempat lawatan
– Airport Transfer
– Tour guide (Malay)
–Tiket flight SEOUL-JEJU (pergi balik bersama 15 kg luggage)

 

 

20140427_140341

 

Harga pakej (penginapan dorm)
– Pakej OCT = RM 3250 per person
– Pakej NOV = RM 2990 per person
– Pakej DEC = RM 3350 per person
– PAKEJ A : RM 3100 PER PERSON
– PAKEJ B : RM 4400 PER PERSON
– PAKEJ C : RM 3100 PER PERSON
– PAKEJ D : RM 4400 PER PERSON

Harga pakej (double bed guest house)
– Pakej OCT = RM 3750 per person
– Pakej NOV = RM 3450 per person
– Pakej DEC = RM 3850 per person
– PAKEJ A : RM 3480 PER PERSON
– PAKEJ B : RM 4950 PER PERSON
– PAKEJ C : RM 3480 PER PERSON
– PAKEJ D : RM 4950 PER PERSON

 

20140501_101935

 

Untuk quotation, sila nyatakan details di bawah

  • Jumlah ahli join travel (Dewasa/kanak-kanak/bayi)
  • Jenis pakej : Nyatakan pakej yang anda inginkan seperti diatas.

Untuk pertanyaan dan tempahan :

 

Jenis Penginapan Yang Disediakan :-

23786927

Double bed / Family Room 

2394764

 

Dorm (Hostel) – Hanya gambar contoh di Guest House

Bilik hostel ada 8 katil dalam 1 bilik

MAKLUMAT PENTING:

  • Harga yang ditawarkan bergantung pada kadar semasa flight
  • Jadual boleh diubah mengikut masa dan keadaan yang sesuai.
  • Makanan yang disediakan adalah halal (Pork Free)
  • Sila tempah awal untuk mengelakkan penginapan penuh.
  • Sila baca jadual perjalanan bagi mengelakkan anda keliru dengan aktiviti disana.
  • Jika anda tidak biasa dengan makanan korea, sila bawa makanan sendiri jika perlu.
  • Persiapan diri dan kesihatan penting kerana banyak berjalan kaki.
  • Bawa ubat-ubatan jika perlu.
  • Bawa toiletries sendiri.
  • Tidak bertanggungjawab jika ada perubahan/pembatalan penerbangan ataupun disebabkan cuaca buruk dll.

 

FAQ (Soalan yang sering ditanya)

1. Jika saya sudah bayar deposit, bolehkah saya ingin ubah tarikh travel atau batalkan tempahan?

Jawapan : Jika anda sudah bayar deposit, anda tidak boleh ubah tarikh travel atau batalkan kerana wang deposit anda digunakan untuk membeli tiket flight.

2. Bolehkah saya mendapatkan semula wang deposit atau bayaran penuh jika ingin batalkan pakej?

Jawapan:  Wang yang telah dibayar dikira burn (hangus) jika anda membatalkan pakej.

3. Bagaimana saya ingin percaya dengan pakej ini?

Jawapan : sebagai bukti pembelian, salinan tiket flight akan di email kan kepada anda dimana wang deposit anda akan digunakan terus untuk membeli tiket flight.

4. Bolehkah membawa beg tarik (luggage) untuk backpacker ?

Jawapan : Ya. boleh. Sudah menjadi kebiasaan pelancong di korea selatan.

5. Pengangkutan apakah yang digunakan dalam pakej ini ?

Jawapan : Pengangkutan yang digunakan adalah subway (Train) atau public bus. Dimana anda perlu bersedia untuk berjalan kaki dan banyak naik turun tangga.

6. Bagaimana proses perjalanan kumpulan ini?

Jawapan : Pakej ini bergerak di dalam kumpulan dan berkonsep backpacker (bajet). Kesemua yang disediakan di dalam pakej adalah bersesuaian dengan bajet yang dikenakan kepada anda.

7. Bolehkah saya ingin request makanan?

Jawapan: Tidak. Di korea selatan adalah sukar mencari makanan halal lebih-lebih lagi ingin mengikuti selera anda. Ini kerana jarak dari tempat lawatan dan kedai makan halal adalah jauh.  kebiasaannya akan makanan makanan korea halal, ikan bakar korea dan kebab arab.

8. Saya tinggal luar dari KL/SELANGOR. bolehkah saya tempah pakej berserta flight ke KLIA2?

Jawapan: Ya boleh. Tambahan bayaran diperlukan.

9. Apakah syarikat penerbangan yang digunakan pakej ini?

Jawapan : AirAsia. Tetapi akan di maklumkan jika guna airlines yang lain.

10. Adakah kos tersembunyi selepas pembayaran penuh dibuat ?

Jawapan : Tiada bayaran tambahan selepas bayaran penuh di buat kecuali ada tambahan temapt lawatan, tambahan makanan, dan exceed luggage.

11. Pakaian apakah yang sesuai dipakai untuk pakej ini?

Jawapan :

  • Jika musim spring, sesuai pakaian biasa tetapi masih diperlukan sweater. Dan dinasihatkan pakai kasut biasa kerana banyak berjalan.
  • Jika Autumn/Winter dinasihatkan memakai pakaian lebih tebal dan sweater yang tebal kerana cuaca yang sejuk..dan dinasihatkan memakai kasut tapak yang tebal supaya tidak basah.

12. Bagaimanakah kita akan solat di dalam pakej ini?

Jawapan : Tempat solat disediakan. namun perlu bersedia untuk solat di tempat sunyi bagi sesuatu tempat yang jauh dari surau.

Seoul (masjid dan KTO) , Everland, Nami Island, Airport incheon (departure gate 15) ada surau.

13. Bolehkan perserta dari agama lain join pakej ini?

Jawapan: Ya semestinya boleh. sangat dialu-alukan.

14. Saya orang Indonesia / ASEAN, bolehkan saya join pakej ini?

Jawapan : Ya boleh, tetapi visa dan penerbangan ke korea mesti di mulakan di KLIA2 (KL AIRPORT)

15. Adakah pakej ini disediakan Insurance? 

Jawapan: Tidak. tetapi anda boleh tambah pakej dengan insurance. RM 60 seorang untuk insurance Tune.

16. Apakah kemudahan yang disediakan oleh pihak guest house di korea?

Jawapan : WiFi, tuala, Iron, water dispenser (COLD & HOT), Dapur memasak, microwave, laundry,

17. Adakah pakej ini bersesuaian dengan peserta berumur 60 tahun keatas?

Jawapan: Ini adalah pakej backpacker, boleh saja jika ingin menyertainya tetapi perlu bersedia untuk berjalan kaki dengan jarak yang jauh serta naik turun tangga. setakat ini yang paling tua join pakej ini adalah berumum 57 tahun.

18. Harga yang ditawarkan boleh tak minta discount ?

Jawapan: Harga adalah tetap.. Ini kerana bajet yang ditetapkan adalah per person dan sudah siap dikira kos nya. Dan perlu faham untuk ke korea memerlukan kos yang tinggi.

19. Saya ingin beli tiket flight sendiri dan ingin join pakej yang di sediakan ?

Jawawapan : Boleh tetapi anda perlu beli tiket flight dengan tarikh dan waktu penerbangan yang sama. Dinasihatkan ambil pakej lengkap dari kami kerana harganya sama saja selepas ditolak harga tiket flight.

20. Saya sudah tempah flight dan penginapan..bolehkan saya ingin pakej tour guide saja?

Jawapan: Boleh tetapi perlu mengikut tarikh yang tour guide kami available. Di nasihatkan untuk ambil pakej yang sedia ada kerana ia lebih murah.

21. Boleh tak saya bayar duit pakej ansur-ansur?

Ya boleh. tetapi anda perlu bayar penuh wang deposit kemudian baru boleh bayar ansur-ansur baki wang pakej.

22. Apakah details yang saya perlu sediakan untuk pakej korea ini?

Jawapan: details yang diperlukan adalah :-

  • Nama Penuh (sama dalam passport)
  • Nombor kad pengenalan
  • Nombor telefon
  • email
  • salinan pembayaran deposit/baki wang pakej

23. Bilakan saya perlu sediakan salinan passport?

Jawapan : salinan passport sangat diperlukan bagi tujuan proses check in flight. sila sediakan 1 bulan sebelum tarikh travel.

24. Untuk ke korea, perlu ke VISA?

Jawapan: Tidak perlu visa.., hanya perlukan passport sahaja. Passport mestilah sah 6 bulan selepas dari tarikh travel.

Maksudnya : contoh anda travel 1-4 Januari..jadi tarikh luput passport anda mestilah lebih dari 4 june …

 25. Dalam satu dorm? adakah bercampur laki perempuan? berapa orang satu dorm?

Jawapan : Dorm perempuan adalah asing..tetapi dorm lelaki akan berkongsi dengan pelancong lain (mixed dorm)…dalam satu dorm ada 6 hingga 8 katil.

26. Berapakah currency terkini wang korea won?

Jawapan: sila rujuk dengan money changer.

27. Berapakah wang yang perlu di bawah untuk ke korea?

Jawapan: Bawa untuk shopping atau tambahan makan saja..kalau tak cukup kat korea ada money changer.

28. Bolehkah keluarkan wang di ATM korea?

Jawapan : ya boleh..anda boleh rujuk google untuk cara pengeluarannya.

 

Gambar-gambar group terdahulu

IMG_1980

IMG_1889

IMG_1598

IMG_1496

20140502_141200

20140502_152619(0)

20140504_120149

IMG_1491

20140427_175224(0)

20140430_121526

20140429_113419

 

untuk sebarang pertanyaan lain boleh

Email : cuticutibajetmurah@gmail.com

PAKEJ CATERING KAHWIN MURAH 2015

April 2, 2015 at 12:53 am

Di sini saya menawarkan pakej catering kahwin atau sebarang majlis dengan kadar berpatutan serta jimat. Pelbagai pakej menarik menanti anda.

Syarat tempahan & maklumat penting:-

1. Tempahan mestilah di buat 3-6 bulan sebelum majlis dilangsungkan.

2. Wang deposit diperlukan bagi menempah tarikh majlis.

3. food taster dilakukan pada tarikh yang ditetapkan.

4. sebarang tempahan atau pertanyaan melalui email : uzairblog90@gmail.com 

5. Tiada Perkhidmatan sewa pelamin

6. Tempahan di buka sekitar lembah klang, Kuala Lumpur, putrajaya, Seremban,Nilai, Selangor dan sekitarnya.

 

 Berikut adalah pakej-pakej menarik dan jimat :-

PAKEJ STANDARD (DEWAN / RUMAH)

RM 10.00 per pax (minimum 1000 pax)

1

 

 

 PAKEJ LENGKAP (RUMAH) 

RM 12.00 per pax (minimum 1000 pax)

*pakej ini yang paling diminati pelanggan kami.

2

 

 

SAJIAN MUTIARA (RUMAH)

RM 15.00 per pax (minimum 1000 pax)

3

 

 

SAJIAN DELIMA (DEWAN)

RM 12.00 per pax (minimum 1000 pax)

4

 

 

 

 SAJIAN EMAS (DEWAN)

RM 14.00 per pax (minimum 1000 pax)

5

 

 

PAKEJ MINI (HANTAR MAKANAN SAJA)

RM 9.00 per pax (minimum 200 pax)

 

6

 

 

 

PAKEJ BERLIAN (HIDANG SERENTAK)

RM 37.00 per pax (minimum 600 pax)

7

 

 

TEMPAH SEGERA !!! Nikmati pakej dan makanan jimat di majlis idaman anda :)

untuk tempahan sila email di : – uzairblog90@gmail.com

atau Facebook : Uzairothman.com 

Percutian Uzair Othman ke Boracay Island, Philippines – Part 2

March 17, 2015 at 5:41 pm

1

Part 2 untuk percutian uzair othman ke Boracay Island dimulakan dengan aktivti pantai di pagi hari. tapi sebelum tu sarapan pagi dulu kat kedai coffee bloom yang terletak betul-betul dihadapan boat station 3.  Sarapan pagi melayang 350 peso dengan makan omelet vegetable + cafe mocha. jadi masa sarapan pagi korang boleh la lihat permandangan pantai dimana semua orang berpusu-pusu cari pakej menarik disini terutama untuk aktiviti laut.

bagi yang belum baca part 1, boleh baca disini  (klik sini) 

2

Pada malam sebelum nya, saya telah menempah pakej island hopping . korang boleh dapatkan pakej-pakej ni ditepi pantai..ramai orang jual pakej. semua nya agen (orang tengah). kalau nak murah terus je pergi boat station 1/2/3.  Penginapan saya dekat dengan boat station 3, jadi terus jela tunggu kat situ lebih kurang jam 9 pagi untuk island hopping.

Pakej island hopping di boracay island ni ada pelbagai jenis dan pilihan. saya memilih pakej island hopping selama 6 jam dimana pakej termasuk Crystal cove , 2 point snorkeling, cliff jump, lunch dengan mandi pantai di station 1. memang terbaik pantai di station 1…untuk snorkeling anda perlu bayar 20 peso jika nak snorkeling. ini kerana kawasan snorkeling adalah personal property. Dan untuk masuk ke crystal cove anda perlu bayar 200 peso. pakej island hopping tak termasuk bayaran ini..jadi anda kene bayar asing.

 

3

Dalam 1 bot boleh memuatkan 15-20 orang dan life jacket juga disediakan.  mesti korang pelik kan kenapa bot ni ada macam kayu-kayu kat tepi..sebenarnya laut disini tak menentu, ada kala ombak nya tinggi sebab filipina adalah pulau dan dekat dengan lautan lepas diantara laut china selatan dan lautan pasific.

4

Crystal cove island ni serius memang cantik sangat..sebab ada gua kat bawah pulau ni…leh tahan seram juga sebab ombak air laut masuk ke dalam tu…memang kuat giler ombak nya..so kalau nak  masuk dalam gua tu..make sure korang pegang la tali yang disediakan dan jaga kamera dan diri masing2. tapi akan ada orang guide..jangan risau sangat.

 

5

laut biru tanda air laut nya dalam sangat-sangat…kat  pulau ni korang boleh jalan-jalan untuk lihat permandangan dan ambil la gambar banyak-banyak sebab serius memang cantik.

6

ni la cove nya…sekali bila ombak datang terus semua basah..jangan tergelincir sudah la ye..kalau tak reti berenang memang cepat la sampai ajal nya..dalam oooo

7

memang menarik cove ni..kat sini ada 2 cove jadi korang boleh la set time supaya sempat melawat keseluruhan pulau dan kedua-dua cove disini.

8

peace yall

9

lepas puas ambil gambar, maka kelaparan pun datang la..selamat la pakej ni include lunch..jadi makan jela apa yang ada..

10

kat sini ada buffet, tapi boleh makan sayur , nasi , ikan dgn udang je..air pulak coke/sprite dan air mineral..yang lain-lain takleh makan seperti ayam, daging dan sate  bab1.

12

kemudian teruskan perjalanan ke pantai di station 1..disana private beach..jadi hanya yang guna island hopping tour ni saja leh mandi..

13

inilah rupa pantai nya

14

Paraw Sailing di Boracay
300 peso /pax ..wajib try kalau ke sini.
waktu sunset paling sesuai 5.40-6.00 petang.

15

ni la member-member travel aku…layan kan jela

16

sampai tertido..maklumlah memang best paraw sailing ni

18

Untuk makan malam, kami makan di Restoran milik masyarakat Mindanao..nama kedai nya Halal Food Restaurant..terletak di station 2…tanya je orang tempatan..semua tau tempat ni…tempat ni dekat dengan Old D’Talipapa market. sebut je nama tempat ni..semua orang tau..

17

 

makanan diatas ni hanya 55 peso..murah sangat-sangat makan kat sini berbanding makan di D’Talipapa market.  Untuk nak ke Halal Food Restaurant, korang cari landmark Boracay Sands Hotel. kemudian masuk je lorong tu sampai jumpa kedai souvenir…situ lah area Old D’talipapa market..kat situ juga lah restaurant nya.

19

lepas makan tiba la masa shopping souvenir .

20

oleh kerana masih lapar dan duit berlebih..jadi singgah jap kat chat time…sini leh makan…pilih kentang goreng dan fish n chips.

21

 

harga pun takde la semahal mana..standard macam kat malaysia juga…sampai sini saja dulu..nanti saya sambung lagi cerita saya di boracay di post yang akan datang.

Percutian Uzair Othman ke Boracay Island, Philippines – Part 1

March 14, 2015 at 4:23 pm

1

 

Percutian ke Boracay Island, Philippines merupakan salah satu plan yang dah lama saya rancang bersama rakan-rakan travel.  Kalau takde AirAsia, maybe tak tau kot tempat ni dan tak terfikir nak ke sini.  Saya travel ke Boracay ini pada 10-13 March 2015 bersama 2 orang lagi rakan saya iaitu hafiz dan acap..Mereka berdua ni boleh dikatakan baru juga la berjinak-jinak dalam dunia Backpackers ni. Oleh kerana saya bosan travel sorang, jadi ajak la mereka sekali untuk memeriahkan keadaan..hehe

Flight ke Boracay ni saya dapat harga RM 363 seorang (tak termasuk airport tax di kalibo airport iaitu 500 peso).  Untuk harga RM 363 tu kira murah juga la disebabkan peak season di sini bermula dari March – September.  Kalau datang musim lain memang tak baik la nasib anda sebab ada monsun dan silap-silap kene taufan macam beberapa tahun dulu yang mengorbankan puluh ribu penduduk filipina.

Flight ke Boracay mengambil masa 3 jam 30 minit, dan flight saya pada jam 10.50 pagi. Waktu di Filipina adalah sama seperti Malaysia iaitu GMT-8 cuma siang dan malam nya sama macam sabah..jadi pukul 6 pagi dah terang dan 6 petang dah malam.  Sebelum tu pastikan korang sebut boracay ni dengan sebutan yang betul..

sebut dalam Melayu adalah  “Borakai” ..orang filipina semua cakap macam tu…orang putih je cakap “Borakay”..yang betul adalah Borakai.

2

semasa dalam flight korang kene la prepare beberapa maklumat penting seperti

  • boarding pass (tiket flight)
  • passport (valid 6 bulan selepas dari tarikh travel)
  • isi departure card
  • isi maklumat kesihatan filipina.
  • bawa salinan tempahan hotel
  • kalau tinggal lebih 30 hari, korang kene apply Visa kat kedutaan Filipina di Malaysia.

Tapi korang jangan takut sangat…Imegresen Filipina paling tak selamat di dunia..hahaha…mana ada scanner selepas korang cop passport.

dia main cek gitu je.. tapi beg aku langsung dia tak usik/sentuh…dia tengok passport pastu terus ke pintu keluar…

kalau nak bawa barang terlarang pun boleh lepas..tapi kalau kantoi padan muka la..haha

3

Ni la sahabat saya tiga orang ni..yang kanan (hafiz) yang belakang (acap)…kami je 3 orang melayu dalam flight ni..haha..oleh sebab flight 3 jam  30 minit..macam2 game fon kami main..bosan teramat…

 

4

oleh sebab susah cari makanan halal dan jarak penerbangan yang jauh, order makanan dulu la…hehe…beli online je..korang boleh cek harga di webstite airasia…makan nasi tomato je ..yang penting kenyang..

 

6

Jam 2.30 petang kami touchdown di Kalibo Internation Airport…kiri kanan airport ni penuh dengan sawah saja…Airport ni pun kecik sangat2..takde benda yang menarik pun..untuk ke Boracay island, korang perlu menaiki bas dari airport kalibo ke caticlan jetty yang mengambil masa 2 jam untuk sampai. jaraknya lebih kurang 75 KM yang melalui jalan kampung di kalibo ni.

5

 

Bila sampai je di airport ni, semua tak sabar-sabar nak  keluar rebut bas..maklumlah takut penuh..sebenarnya korang boleh book online di website southwest travel/transport..tapi book online mahal 100 peso..kalau walk in murah sikit leh dapat harga 1150 peso..harga tersebut termasuk :-

  • Tiket bas pergi balik dari Airport Kalibo-Resort di Boracay
  • Pick up di lobby resort
  • Governmental fee
  • Ferry caticlan – Boracay
  • senang cite semua all in la..

 

 

 

 

7

Nak cari bas south west ni senang je, korang cari je dulu pondong south west di depan pintu keluar kalibo airport…senang cari baju oren ni..ada signboard juga kat khemah dia orang.

8

lepas bayar tiket , dia akan bagi tiket macam atas ni  (boarding pass)..so ikut je arahan guide dia orang dan naik mengikut no bus yang di tetapkan.

9

Bas ni leh muat 40 orang dan masa dalam perjalanan ke caticlan jetty , korang akan singgah di satu hentian milik southwest. leh la membuang apa yang patut atau beli air…memang jauh perjalanan nya…kira-kira 2 jam naik bas dan 15 minit naik ferry sebelum 20 minit naik kereta untuk transfer ke resort.

10

Ini dia hentian milik southwest , memang ramai beli air..hausss…

11

sempat la juga bergambar dengan bas ni…kira bukti sampai sini..hehe

13

masa dekat airport kalibo tak de scanner, tiba-tiba sampai caticlan jetty ada pulak scanner,..jadi kene la cek ye..

14

lepas cek, korang akan dapat tiket ferry dan staff southwest akan bagi mengikut pelekat yang kat baju aku tu…naik ferry ke seberang dekat saja..lebih kurang 15-20 minit.

16

ini gambaran dalam ferrry…besar dan boleh muat ramai penumpang dalam 1 masa

15

lepas sampai di jetty boracay, staff southwest akan tempatkan di multicab loading area untuk transfer ke resort. Masa ni korang prepare la dengan salinan tempahan hotel..ini penting kerana boracay ni besar juga ..ada station 1,2,3…

station 1 – hotel mewah

station 2 – hotel sederhana

station 3 – hotel bajet (aku tinggal sini je)…haha

17

Di jetty borcay, korang boleh lihat sunset yang cantik…biasa dapat tengok ni masa pukul 5.30 sehingga jam 6 petang.

21

aku menginap di Starfire resort (Annex building) di station 3 boracay..ni antara yang termurah dan booking di booking.com.

oleh kerana kami bertiga, jadi kami tempah bilik triple (ada 1 queen bed + 1 single bed). harga 1 malam adalah 2000 peso.

18

dalam bilik ada Tv, almari, aircond, air panas, dan kemudahan di resort seperti water dispenser dan WiFi.

 

 

19

 

Ni la rupa tandas nya, orang filipina ni main calit2 je..jadi kalau korang keluar jalan2 kene la prepare botol berisi air paip ye.

 

20

 

Ni la rupa katil aku untuk 4 hari 3 malam disini

 

 

22

lepas rehat dan mandi, kami pun bersiar-siar di pantai white beach…banyak tempat makan dan shopping..tapi makanan halal memang susah kat sini..ada pun restoran halal mindanao.  Tapi malam ni kami nak makan di D’Talipapa iaitu tempah makan famous..cara kat sini, korang beli barang basah..lepas tu upah kat kedai makan untuk cooking service..korang reqeust la macam mana cara nak masa sekali pun..harga nya untuk upah masak 1 lauh adalah 150 peso-200 peso…

23

Ini dia Wet market, korang tawar menawar la…ada murah dan mahal…ada juga yang pandai cakap melayu sikit..tapi kat filipina ni semua fasih cakap english..respect kat dia org..

24

cari signboard ni untuk ke D’talipapa..memang tersorok sikit..ia terletak di station 2..tanya je orang2 tempatan…semua tahu tempat ni..memang famous untuk pelancong.

25

inilah menu makan malam kami..ikan kerapu sweet sour, sotong sizziling , sayur kangkong dan steam rice..kat sini ada 2 jenis nasi..satu lagi nasi bawang putih (garlic rice). harga pun leh tahan…420 peso sorang..hahaha…itu pun selepas harga yang telah di bahagi 3 orang…

27

Dari white beach, korang cari landmark ni untuk ke D’Talipapa, cari boracay sun beach resort. Dekat juga dengan Villa D’oro.

 

26

 

lepas makan, tiba masa untuk cari aktiviti esok dan lusa…kat sini ada bermacam-macam aktiviti dan bergantung pada kos anda..kalau banyak duit leh cuba semua..jangan tanya murah atau mahal…semestinya semua benda kat pulau ni adalah mahal..hahaa..tapi korang mesti cuba island hopping, ATV, Helmet Diving, Fly Fish, boat sailing (sunset). tak pe nanti saya akan cite kos nya di post yang akan datang.

 

28

ini pula suasana di white beach, boracay..memang hari-hari party..meriah…kat sini banyak pelancong korea, china, Rusia, US, japan..Tapi ada 1 tour guide inform kat aku yang Malaysia kini dah masuk top 10 pelancong paling ramai ke Boracay..Ini disebabkan ada nya direct flight AirAsia…tapi kalau nak cari orang melayu datang sini memang leh kira pakai jari..haha..

29

 

part berikut sila klik dibawah :-

Percutian Uzair Othman ke Boracay Island, Philippines – Part 2